19.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Prvi put od svibnja Hrvatska ima više od 1000 novooboljelih dnevno. Hospitalizirana...

Prvi put od svibnja Hrvatska ima više od 1000 novooboljelih dnevno. Hospitalizirana i tromjesečna beba!

Prvi put nakon svibnja Hrvatska je ponovno na više od 1000 novozaraženih koronavirusom, pa će Hrvatska sutra vrlo vjerojatno prijeći u crveno na europskoj koronakarti, smatraju epidemiolozi.

Iskustvo je pokazalo da se velike brojke tijekom nekoliko tjedana preliju na bolnički sustav. U KBC-u Zagreb kažu da osjete itekakav priljev pacijenata od prošlog vikenda. Raste broj covid pacijenata i u Klinici za infektivne bolesti, najmlađe je tromjesečno dijete.

Leona Šiljeg donosi za RTL Danas što se sve događa.

U mjesec dana broj pacijenata s koronom u bolnicama narastao je za gotovo 400. Od ove jeseni umjesto Dubrave, sve druge bolnice imaju svoje covid odjele i primaju pacijente.

“Morat će! Ne da li će moći, nego svakako. Nije taj odjel nešto što je sad fiksno i unaprijed određeno. Postoje planovi i rezervne varijante za povećavanje. Sad se otvaraju novi kapaciteti. Mislim da je to pitanje danas, sutra. Izvjesno je da će se sad to opet sve zavitlati”, kazao je Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Zagreb.

U KBC-u Zagreb kažu preko vikenda se gotovo napunilo 15 ležajeva. Dodavat će ih koliko bude potrebno. U klinici za infektivne bolesti već je 90-ak pacijenata.

Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, kaže:

“U intenzivnoj jedinici imamo 10 pacijenata koji su na mehaničkoj ventilaciji od 46 do 81 godina. Što se tiče odjela, imamo četvero djece od tri mjeseca do 16 godina. Na svu sreću djeca nisu ozbiljnije bolesna.”

Tu je dijete od tri mjeseca koje ima covid?

“Da, to dijete praktički čeka otpust s negativnim stanjem brisa.”

Broj zaraženih raste. Od proljeća u Hrvatskoj nije bilo više od 1000 zaraženih. Danas ih je 1237. Sutra je nova koronakarta Europe, narančasta je još uvijek narančasta samo obala.

“S obzirom na veliki broj novo zaraženih postoji mogućnost da ćemo biti crveni, za sada je to nezahvalno planirati. Nadajmo se da će bar jedan djelić Hrvatske ostati u narančastom”, kazala je Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ističe da je cijepljenje jedini način da se zaustavi daljnji rast broja zaraženih. Pitalo se u bolnicama koliko je među pacijentima necijepljenih. Iz obje gotovo isti odgovor.

“Dominiraju apsolutno necijepljeni. Među cijepljenima su opet neki bolesnici koji od ranije imaju neke teže bolesti”, kazao je Gornik.

“80 do 90 posto su necijepljeni pacijenti. Dakle, tek 10 do 15 je cijepljenih, dio njih su stariji koji imaju slabiji imunološki odgovor”, odgovorio je Puljiz.

A stariji sa slabijim imunološkim odgovorom trebali bi biti prvi na redu za treću dozu. Do tada laganim tempom prva i druga; jučer je cijepljeno 6000 ljudi.

Najnovije

Još iz rubrike