17.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Picula: Situacija u Crnoj Gori je važno pitanje za EU

Picula: Situacija u Crnoj Gori je važno pitanje za EU

Europarlamentarac Tonino Picula u Novom danu govorio je o stanju u regiji – prije svega Crnoj Gori, i stanju u SDP-u, a dotaknuo se i aktualne političke situacije u Libanonu te kraju političke ere njemačke kancelarke.

Što se tiče njegove stranke, Picula vjeruje kako postoje opravdani razlozi da SDP propita stanje u kojemu se nalazi: “SDP već godinama rastaču unutarstranački konflikti koji, nažalost nisu rezultat unutrastranačkih rasprava oko stranačkih politika, nego su posljedica borbe za prevlast u vođenju stranke na svim razinama, od lokalnih do razine SDP-a Hrvatske. Sve je to dovelo do aktualne situacije. Aktualno vodstvo dobilo je mandat prije svega za da napravi promjene u stranci i ti su transormacijski procesi bolni, ali nužni.”

Kaže da situacija u Crnoj Gori nije sekundarno važnan proces za EU, s obzirom na to da Crna Gora želi biti članica, a osim toga, radi se o zemlji koja je naviše napredovala na putu do članstva.

“Jedan od vitalnih inetresa EU-a je širenje utjecaja u neposrednom susjedstvu, s time da Zapadni Blakan nije neposredno susjedstvo. Riječ je o zemljama kandidatkinjama koje sutra žele biti članice EU-a. Crna Gora zasad slovi za zemlju koja je najdalje napredovala za članstvo, a trenutačno unutrašnjom političkom dinamikom tu poziciju dovodi u pitanje”, rekao je, podsjetivši kako je tamo prije godinu dana nakon 30 godina na parlamentarnim izborima došlo do smjene vlasti.

“Puno je analiza pokušavalo raščlaniti što to znači za budućnost zemlje. Godinu dana nakon smjene, koja nije poptuna jer je Milo Đukanović i dalje predsjednik, svjedočimo događajima koji dovode u pitanje njezinu unutarnju stabilnost i da nastavi putem kojim je išla do sada.

I ustoličenje mitropolita nadrasta vjerski karaker tog događaja, nerede treba doživjeti kao dio procesa koji traje više od godinu dana. Ovog trenutka nije zahvalno analizirati kako će se situacija u Crnoj Gori razvijati. Riječ je o političkoj sceni koja je uzburkana u samim taborima, ne možemo govoriti o kompaktnosti. To su sve važna pitanja za EU, a za ove događaje trebala bi biti zainteresirana i međunarodna zajednica”, rekao je Picula.

Naveo ja da ubuduće treba ozbiljno tretirati, ne pojedinačno zemlje Zapadnog Balkana, nego tko ima maligne utjecaje i prema tome se odnositi daleko odlučnije.

Kaže da se nestabilnosti iz Crne Gore već sada prelijevaju na BiH.

“BiH predstavlja prostor na kojem oni koji imaju posebne inerese vide mogućnost da i dalje destabiliziraju BiH. Matično mjesto svih ovih zbivanja je ambicija Beograda, koji će često svoje probleme i dubioze pokušati izvoziti izvan vlastitih granica u dijelove Balkana u kojima već postoji politička infrastruktura da utječe destruktivno na situaciju u zemljama”, dodao je europarlamentarac.

Picula se nedavno vratio iz Beiruta u Libanonu, u kojem je prije godinu i pol došlo do teške eksplozije u luci. Pojašnjava da se Libanon nalazi u teškoj krizi – doživljava financijski slom, nacionalna valuta je u padu, nema goriva…

“Za razliku od prije nekoliko desetljeća ovo je kriza koja je nastala na domaćem terenu. Libanon trenutno nema vladu zato što je eksplozija u luci u Beirutu bila okidač za građanske proteste. Istraga tko je zapravo kriv stoji na mjestu i ne daje rezultate zbog političkih opstrukcija. Libanonska politička kasta duboko je korumpirana”, komentirao je Picula.

Pred Njemačkom su savezni izbori, koji ću se održati 26. rujna, a trenutna kancelarka Angela Merkel odlazi u mirovinu. Picula se kratko osvrnuo na kraj ere njemačke kancelarke.

“Merkel je djelovala u izuzetnim vremenima i često povlačila poteze koje se drugi nisu usudili. Ono što se događa u Njemačkoj imat će veliki utjecaj za EU, koja traži novo mjesto na konstelaciji političke scene. Hoće li EU s novim vodstvom u Berlinu u tome uspjeti, vidjet ćemo”, rekao je Picula.

Najnovije

Još iz rubrike