10.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vozač e-romobila srušio ženu na zebri i pobjegao: Policija upozorila gdje se...

Vozač e-romobila srušio ženu na zebri i pobjegao: Policija upozorila gdje se i kako smiju voziti te jurilice

Varaždinska policija javila je kako je u ponedjeljak, 6. rujna oko 19 sati, na obilježenom pješačkom prijelazu u Ivancu, ozlijeđena pješakinja na koju je naletio vozač e-romobila.

Žena (51) je na raskrižju ulice Ljudevita Gaja i Ladislava Šabana prelazila cestu na zebri gurajući bicikl kad ju je udario nepoznati vozač na e-romobilu. Pješakinja je pala i ozlijedila se te je prevezena u varaždinsku Opću bolnicu, a ozljede joj još nisu okvalificirane. Vozač romobila pobjegao je s mjesta nesreće i još ga traže.

Varaždinska policija ističe kako je primijetila da se na području Varaždinske županije, a naročito u gradu Varaždinu povećao broj korisnika električnih romobila, kao i nepropisno korištenje istih. Stoga apeliraju na sve građane, a posebno na učenike i studente da se prilikom korištenja takvog prijevoznog sredstva pridržavaju sigurnosnih pravila pješaka.

“Naime, električni romobil u Zakonu o sigurnosti na cestama nije definiran kao prevozno sredstvo, odnosno nije za njih propisana posebna kategorija vozila. Člankom 124. stavkom 2. Zakona propisano je da je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i slično. Budući da je kretanje romobilom zabranjeno kolnikom, a romobil se ne može smatrati ni biciklom da bi se mogao kretati biciklističkom stazom, iz Zakona proizlazi da se romobilom može kretati samo površinom kojom se kreću pješaci. Slijedom navedenog, budući da se pješakom smatra i vozač romobila, člankom 124. stavkom 4. Zakona propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kazniti za prekršaj pješak ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Trenutno je ‘jurilicama’ na dva mala kotača mjesto na nogostupima i pješačkim stazama, odnosno mjestima na kojim se kreću pješaci.
Napominjemo kako se pješaci kreću pješačkim obilježenim stazama i kreću se sporo, dok električni romobili mogu razvijati veće brzine i na taj način vrlo često ne mogu predvidjeti neke prepreke ili situacije na koje mogu reagirati i na taj način mogu ugroziti sebe ili druge osobe.

Vozačima romobila savjetujemo da radi svoje sigurnosti, ali i sigurnosti drugih pješaka tijekom vožnje nose kacigu, štitnike i reflektirajuću odjeću, da ne koriste mobitel rukom, da ne prevoze djecu ili druge osobe i da imaju upaljena svjetla”, priopćila je policija, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike