16.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Liječnik kaže da ove stvari ujutro radi većina ljudi, a samo nas...

Liječnik kaže da ove stvari ujutro radi većina ljudi, a samo nas dodatno umaraju

Ujutro možda radimo neke stvari koje nam troše energiju a da to uopće ne shvaćamo, kaže dr. Karan Rajan. Između ostalog ističe da pritiskom gumba za odgodu alarma započinjemo još jedan ciklus spavanja i da to svakako trebamo izbjegavati.

Dr. Karan objavio je svoj video pod nazivom Radite li to? na TikToku i u kratkom roku skupio više od 1.4 milijuna pregleda.

Prvo spominje uobičajenu naviku – pritisak gumba za odgodu alarma za buđenje.

“Vaše tijelo tim potezom ulazi u novi ciklus spavanja. To uzrokuje oslobađanje hormona zaslužnih za osjećaj pospanosti i čini nas umornijima. Kad na koncu ustanete, tijelo je puno kemikalija koje će vas držati umornima do četiri sata”, pojašnjava.

Pogreškom smatra i provjeru telefona čim se probudite.

“Naš mozak se budi u postupnim fazama, a ako se razbuđujemo uz telefon, mozak izravno preskače nekoliko faza i prebrzo postaje oprezan, što nas drži na rubu čitav dan”, dodaje.

Treće što dr. Rajan spominje je ispijanje kave. “Kortizol je hormon stresa koji se proizvodi u našim tijelima, održava budnost i povećava šećer u krvi. Tijelo ga prirodno proizvodi između 8 i 9 sati ujutro. Kad popijemo kavu prebrzo nakon buđenja, stimulansi u kofeinu zapravo neće imati željeni učinak”, kaže te savjetuje da pričekamo da nam prirodna razina kortizola padne pa kasnije u danu popijemo kavu.

Međutim, imajte na umu da kavu ne biste trebali piti 10 sati prije spavanja, na što je ovaj liječnik ranije upozorio ljude koji se bore s nesanicom, prenosi Index, prenosi N1.

@dr.karanr

Do you do this? #morningroutine #schoolwithdrkaran #learnontiktok #sleep #coffee

♬ Runaway by Kanye Piano – Henry Cantu

Najnovije

Još iz rubrike