17.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kardum: Kakav STEM? Ako za dijete želite siguran posao, upišite ga u...

Kardum: Kakav STEM? Ako za dijete želite siguran posao, upišite ga u auto-školu!

Kakav STEM? Ako želite da vam dijete ima siguran posao upišite ga u auto školu. Velika Britanija je upravo obznanila da im fali 90.000 vozača kamiona.

Zbog manjka vozača, police britanskih supermarketa ostaju prazne, a čak je i McDonald’s prošli mjesec morao skinuti milkshake sa svojih menua. Razlog? Ne mogu osigurati stalnu dostavu svježih sastojaka.

No, ne nedostaje vozača kamiona, hrvatski rečeno “šofera” samo u Britaniji.

Sjedinjene Države traže od savezne administracije hitno izdavanje radnih viza za strane vozače, a Njemačka procjenjuje da joj za redovitu logistiku nedostaje 45.000 – 60.000 vozača.

Razlozi ovog manjka su različiti.

Poremećaji u lancu dobave, uzrokovani koronom stvaraju novu, veliku potražnju diljem svijeta.

Ali Britanija je specifična. Nova imigracijska pravila, koja su stupila na snagu nakon Brexita, ostavila su Britaniju bez 20.000 EU vozača.

Tome još dodajmo pandemiju. Naime, svake godine 40,000 ljudi položi ispit za vozače kamiona, ali tijekom korone taj broj je smanjen za dvije trećine.

I na kraju, Britanska vlada. Odbila je zahtjev industrije za izdavanje privremenih viza europskim vozačima i poručila industriji: Povećajte plaće pa će biti dovoljno domaćih vozača!

Kompanije poput Gista koje dostavljaju hranu supermarketima Tesco i Marks&Spencer, nude svakom novom vozaču bonus od 5.000 funti samo da potpiše ugovor.

Uz to, vozačima je plaća od veljače do lipnja narasla gotovo 6%, dok je prosječan britanski rast iznosio samo 0,8%.

– Mislim da Vlada postupa mudro. Umjesto odluke da nedostatak vozača riješi uvozom radne snage iz Europske Unije, odlučili su se za prekvalifikaciju i izobrazbu domaćeg stanovništva. Obrazovat ćemo domaće ljude. To je dobro za sve auto-škole u Velikoj Britaniji, ali i za cjelokupno stanovništvo, kaže Laurence Bolton, direktor Nacionalnog centra za obuku vozača.

Bilo bi zgodno da nešto slično padne na pamet i hrvatskim stratezima kad promišljaju o problemu nedostatka radne snage u turizmu. Engleski recept: umjesto uvoza, obrazujmo i zaposlimo svoje, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike