10.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno TNT dvoboj: Zašto su toliko porasle cijene hrane?

TNT dvoboj: Zašto su toliko porasle cijene hrane?

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković i konzultant te bivši šef Podravke, Zvonimir Mršić, gostovali su kod Nataše Božić u TNT-u.

Vučković i Mršić govorili su o rastu cijena, a na samom početku ministrica je odgovorila na pitanje koliko je situacija s cijenama zapravo ozbiljna.

“Pa ja bih se složila s Marićem u svakom slučaju, dijelimo oprezan europski pristup. Treba biti oprezan, treba biti spreman i reagirati. Inflacija je prije svega monetarni problem i rješava ga se monetarnim mjerama. U ovom trenutku bih poslala jednu umirujuću poruku, većina ekonomista i stručnjaka smatra da bi se situacija do kraja godine mogla primiriti.

Ako govorimo o unutarnjem tržištu treba reći nešto dobro, ovakav povrat zaposlenosti, premašivanje zaposlenopsti u odnosu na 2019. godinu te vrlo radikalni visoki fiskalni poticaji, nije to čudo, raste potražnja značajno, a na kraju je došla i turistučka sezona iznad svih očekivanja”, rekla je.

Na pitanje, slaže li se da su za rast cijena krivci uglavnom egzogeni razlozo, Mršić kaže:

“Hrvatska je dio jednstvenog europskog tržišta i ono što se zbiva u Hrvatskoj ima izravnu posljedicu onoga što se zbiva na europskom tržištu. Pitanje je bi li razina samodostatnosti vlastite proizvodnje imala pozitivan ili negativan utjecaj na cijene, prije svega poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Mislim da bi imalo pozitivan utjecaj što se tiče potrošača, a negativan na proizvođače.

Ministrica bi trebala biti zadovoljna, pšenica je 40% skuplja, suncokret je 100%. Osim proizvođača mandarina i nešto stočara, svi ostali su zadovoljni. Kada je povećana potražnja, naravno da je cijena veća. Potencijal je ogroman i ovo je trenutak kada su svi postali svjesni da bi se nešto moglo promijeniti i ovo je trenutak da se napravi ključna promjena, da promijenimo strukturu poljoprivredne proizvodnje, da povećamo vrijednost proizvodnje i da iskoristimo neiskorišteno zemljište”, veli.

Odgovorila je ministrica:

“Ja bih ipak reagirala, uvažavajući gospodina Mršića, ipak ako bismo primijenili te zaključke na stvarnost ne bi se baš u potpunosti potvrdili jer najviše su rasle cijene onih sirovina u kojima je hrvatska samodostatna, ne samo samodostatna nego i nadmašuje. Voće nismo samodostatni, cijene voća su pale za 2%, cijene povrća su rasle.

Što se tiče poljoprivredne politike, ne bih rekla da je baš ovo trenutak, trenutak je otkako smo preuzeli odgovornosti. Inflacija ne odgovora cijelom sektoru, upravo sektor stočarstva i te kako izložen poremećajima cijena stočne hrane”.

“Stočari koji proizvode vlastitu hranu nisu nikako pogođeni jer mogu sami proizvesti svoju hranu”, ogovorio je Mršić.

Najnovije

Još iz rubrike