8.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vučetić u obrani bivše prostitutke koja radi kao psihologinja: Prostituiranje započinje s...

Vučetić u obrani bivše prostitutke koja radi kao psihologinja: Prostituiranje započinje s prvim klijentom, a završava s posljednjim

Sporni članak u Slobodnoj Dalmaciji o ženi koja se bavila prostitucijom, a nakon toga završila psihologiju i radi kao socijalna radnica, osudilo je više od 300 psihologa i psihologinja. Javila se i pravobraniteljica.

“Istraživanja diljem svijeta pokazala su da žene u prostituciji najčešće završavaju zbog siromaštva, neobrazovanosti, beskućništva, ovisnosti o drogama ili alkoholu te osobnim sudbinama ispunjenima često najtežim oblicima nasilja u obitelji od najranije dobi”, kazala je između ostalog.

Sporni tekst problematizira “slučaj” anonimne psihologinje koja je bila prekršajno gonjena zbog prostitucije 2016. i 2017. godine.

Prema navodima Slobodne, piše HND koji osuđuje tekst, psihologinja se javila na javni natječaj i nakon toga zaposlila u lokalnom centru za socijalnu skrb. Iz teksta proizlazi i kako je poslodavac procijenio da je upravo ta kandidatkinja bila najbolja među prijavljenima. Slobodna Dalmacija problematizira, dakle, činjenicu kako je psihologinja bila prekršajno prijavljivana, no Općinski sud to nije potvrdio, nego je odgovorio da se prema odredbi Prekršajnog zakona protokom tri godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju, počinitelj smatra neosuđivanim.

S druge strane, poznata psihologinja Mirjana Krizmanić zaključuje da bivša prostitutka ne može biti “moralno čista i ispravna”. Ipak, ne bi joj zabranila da bude psihologinja u Centru za socijalnu skrb, “ali uz određene provjere i uvjete”.

Temu koja je podijelila Hrvatsku komentirao je i Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća Zadra.

“Prostituiranje započinje s prvim klijentom, a završava s posljednjim. Bivša prostitutka nije više prostitutka. Ono što nadiđeš, to više nisi. Bio si, ali više nisi. Prostituirati se može tijelo, ali i istina. Mediji koje ne zanima istina, nisu nadišli prostituiranje, oni sada prostituiraju istinu. Kada to nadiđu, više neće prostituirati istinu”, napisao je, piše Antena Zadar.

HND: Zgroženi smo. Cijelo uredništvo Slobodne Dalmacije treba dati ostavku

300 psihologa žestoko reagiralo na javnu prozivku kolegice koja je uhićivana zbog prostitucije: Tražimo ispriku

Bivša prostitutka dobila posao u dalmatinskom Centru za socijalnu skrb; u policijsku klopku upala je dvaput

Najnovije

Još iz rubrike