18.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tomašević: Nije normalna situacija u kojoj sam se našao...

Tomašević: Nije normalna situacija u kojoj sam se našao…

Zagrebački gradonačelnik Tomislavom Tomaševićem u Dnevniku Nove TV s Mislavom Bagom razgovarao je o aktualnim temama.

”Znao sam u što se upuštam, znao sam koliko se nagomilalo problema. Financije su bile gore od očekivanih”, priznao je Tomašević nakon tri mjeseca svog mandata.

Rekao je da će se baviti rebalansom proračuna. ”Nisu bili realno prikazani, tipa troškovi ZET-a koji su veći od planiranih, neke stavke oko imovine… Bilo je nebitno što piše u proračunu, to nije normalno”, istaknuo je.

Predstavit će rebalans proračuna sljedeći tjedan.

”Jasno smo rekli – u nekom manjem broju škola se krene s građanskim odgojem, a u idućim godinama i u većem broju”, rekao je Tomašević.

Zašto tek sada, Tomašević je rekao da su isprva gledali koliko je učenika uopće zainteresirano za građanski odgoj.

Što se problema otpada tiče, Tomašević je kazao da su drobilice samo jedan aspekt. ”Želimo ekološki održiv sustav. Konačno ćemo zatvoriti Jakuševac do kraja mandata”, najavio je.

Iako su drobilice raspisane još u Bandićevoj vladavini, Tomašević je rekao da se to nije nikada realiziralo. ”Nije bitno o kojim se privatnim tvrtkama radi”, rekao je Tomašević o CIOS grupaciji.

”Skladištenje u Sesvetama je na 75 dana, sada radimo na najmu drobilica. Odlučili smo se za dvije drobilice. Bilo je pet ponuda i za jednu i drugu. Rok isporuke za kupnju drobilice je nekoliko mjeseci”, pojasnio je Tomašević.

”Dočekalo me prije primopredaje vlasti da je grad ostao bez zbrinjavanja otpada i cijeli natječaj je pao”, rekao je.

U poglavarstvu iz Možemo su dvije osobe. ”Pa nije normalna situacija u kojoj sam se našao”, priznao je Tomašević.

”Suludo je da sam postao kao premijer koji je naslijedio stare ministre”, rekao je Tomašević i rekao da će surađivati s pročelnicima koji se biraju kroz javni natječaj. ”Sljedeći tjedan imamo tri natječaja. Bit će testiranje, ići će na intervju. Pitat ćemo ih za viziju ureda”, najavio je Tomašević.

Ako neki pročelnik bude iz Možemo, Tomašević je rekao da nije presudno iz koje je stranke. ”Može li to biti i netko iz HDZ-a?”, pitao ga je Bago. ”Sumnjam da će se netko iz HDZ-a sagati s našim programom”, odgovorio je zagrebački gradonačelnik.

Vlada najavljuje promjenu zakona oko potresa. ”Obnova bi trebala biti puno lakša, kao što bi trebala olakšati kreditne linije. Država bi preko HABOR-a trebala dati kredite. Zakonom se trebaju riješiti legalizacija i vlasnički odnosi”, rekao je Tomašević i rekao da obnova zapravo nije krenula.

Smatra da jedna institucija treba biti glavna za donošenje odluka oko obnove grada nakon potresa.

Najnovije

Još iz rubrike