17.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Simpozij Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata: U Srbiji još...

Simpozij Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata: U Srbiji još uvijek prešućuju, niječu i zatomljuju činjenicu da je bilo zločina i nad Hrvatima u Vojvodini 90-tih godina

U Osijeku se održava simpozij Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Naziv simpozija je “Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta”.

Prostora za političku borbu za prava hrvatske manjine u Srbiji svakako bi bilo više kad bi Hrvati imali predstavnika u zakonodavnom sustavu Srbije, ali to još uvijek nije slučaj, rečeno je na simpoziju, javlja HRT.

– Vlada RH, Središnji državni ured za Hrvate bit će partner u ovakvim događajima, rekao bih u onome što je potrebno da se osvijesti i javnost u RS-u i javnost u RH. Da doista znaš što su naši sunarodnjaci proživjeli i što žive, ali i što ima je potrebno, koje sve preduvjete treba stvarati kako bi njihov život doista bio život ljudi koji tamo žive stoljećima, koji su integrirani, koji su lojalni građani i koji doista doprinose da ta Republika Srbija jednog dana možda i postane ono što treba biti, rekao je Zvonko Milas iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

– Politike suočavanja s prošlošću, u Srbiji još uvijek prešućuju, niječu i zatomljuju činjenicu da je bilo zločina i nad Hrvatima u Vojvodini 90-tih godina, da smo bili žrtve etničkog utjerivanja nasilja, progona, ubojstava. I da danas 30 godina nakon toga još uvijek nemamo niti jedan čin kojim se taj nesretni događaj ili ti nesretni događaji, a vjerojatno je to najtragičnije razdoblje Vojvođanskih Hrvata u 20. stoljeću, još uvijek ni na koji način ne komemorira, istaknuo je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, javlja HRT.

Najnovije

Još iz rubrike