POI Tokio: Mikulić osvojio srebro, Černi broncu, Gašpar zauzeo sedmo, a Talić peto mjesto, Bošnjak na 32. mjestu

Foto: HPO

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju Damir Bošnjak završio je i svoj treći nastup osvojivši 32. mjesto u disciplini pištolj 50 m. U kvalifikacijama je imao 497 krugova, dok je za ulazak u finale trebalo gađati barem 532. U disciplini zračni pištolj 10 m zauzeo je 22. mjesto, dok je u disciplini pištolj 25 m zauzeo 17. mjesto, piše HPO.

Bošnjaku su ovo bile četvrte Paraolimpijske igre nakon Atene 2004., Pekinga 2008. i Rio de Janeira 2016. Na današnji dan u gotovo isto vrijeme na Olimpijskom stadionu u Tokiju nastupala su trojica hrvatskih paraatletičara – Zoran Talić u skoku u dalj, Deni Černi u bacanju kugle, te Vladimir Gašpar u bacanju koplja.

Najveći uspjeh ostvario je Černi koji je u kategoriji F 33 osvojio broncu s rezultatom 11.25 što je ujedno i njegov osobni rekord.

Srebro je osvojio Alžirac Kamel Kardjena s rezultatom 11.34, dok je zlato pripalo Marokancu Zakariae Derhemu koji je kuglu bacio tri centimetara više.

“Iz Hrvatske smo otišli 10.85, a ovdje sam bacio 11.25 i presretan sam. Osjetio sam na treninzima da bi to moglo biti dobro. Nisam želio razmišljati o mogućem plasmanu, već sam želio baciti najdalje što mogu i uspio sam,”- kazao je Černi.

“Dosta vremena sam proveo u pogrešnoj kategoriji, prije pet godina sam dobio novu kategoriju i u njoj sam napredovao. Pariz će biti brzo, sada ću još više gristi,”- dodao je.

Do sada mu je najveći uspjeh bilo srebro na Europskom prvenstvu u Berlinu prije tri godine, te bronca ove godine na EP u Bydgoszczu. Uz njega je cijelu sportsku karijeru trener Boris Kljajić.

“Ne znam odakle je to izvukao. Na treninzima smo najdalje bacali 11.01. Dobro smo tempirali formu. Stvarno mu svaka čast. Nakon 15 godina rada, juniorskih, svjetskih prvenstava, okrunili smo naporan rad medaljom,”- rekao je Klajić za kraj.

Zoran Talić koji se natjecao u disciplini skok u dalj zauzeo je peto mjesto sa rezultatom 6.82. Zlato je osvojio Malezijac Latif Abdul Romly skočivši 745. metara, obranivši tako zlato iz Rio de Janeira. Drugi je bio Grk Athanasios Prodromou sa 7.17, dok je broncu osvojio Australac Nicholas Hum s rezultatom 7.12.

Valja spomenuti da se od Talića medalja očekivala s obzirom da je četverostruki europski prvak u skoku u dalj (Bydgoszcz 2021., Berlin 2018., Grosseto 2016., Swansea 2014., a u kolekciji ima i europsko srebro iz 2012. godine (Stadskanaal). Na svjetskim prvenstvima je tri puta bio drugi, u Londonu 2017., Dohi 2015. i Lyonu 2013.

Vladimir Gašpar u svom premijernom nastupu na paraolimpijskim igrama osvojio je sedmo mjesto u bacanju koplja u kategoriji F41. Iako nije izborio medalju, postigao je svoj najbolji rezultat sezone 36.54.

Zlato je osvojio Kinez Pengxiang s novim svjetskim rekordom 47.13, drugi je bio Iranac Sadegh Beit Sayah sa 43.35, a bronca je pripala Iračaninu Wildanu Nukhailawiu sa 41.39 m.

“Ispunio sam svoj dječački san. Dao sam sve od sebe, šteta što je bilo ružno vrijeme, padala je kiša, no kako je bilo meni tako je bilo i drugima,”- kazao je Gašpar po završetku natjecanja.

Gašpar je na Europskom Prvenstvu održanom u lipnju u Bydgoszcu osvojio srebrnu, a u Berlinu 2018. godine brončanu medalju u bacanju koplja.

Parataekwondoaš Ivan Mikulić u finalu kategorije +75 kg izgubio je od Iranca Asghara Aziziaghdama sa 10-12 te osvojio srebro.

Ivan je bio i nadomak zlatu, ali je u dramatičnom finalu izgubio 10-12. Mikulić je odlično krenuo i nakon prve runde poveo je sa 6-1, a na staru druge imao je i 7-1, no Iranac je okrenuo rezultat u vodstvo 10-7. Naš borac je uspio izjednačiti (10-10) 30 sekundi prije kraja, no Aziziaghdam je 12 sekundi prije kraj poveo sa 12-10 i prednost obranio do kraja.

“Bilo je neizvjesno, neke stvari su mogle biti bolje, ali srebro je tu oko vrata. Ovo je prva povijesna paraolimpijska medalja za hrvatski tekvando. Presretan sam, ovo je kruna mojeg rada i karijere. U posljednjih 10 godina osvojio sam 11 medalja, o ovome sam sanjao. Nikada nisam bio bolje pripremljen, imao sam i mentalnu snagu,” kazao je Mikulić te dodao: “Prva borba je prošla super. Teško je to reći, jer su svi došli spremni, ali očekivao sam pobjedu.”

Jednako uvjerljiv bio je i u polufinalu protiv prvog nositelja Amerikanca Evana Medella kojeg je porazio sa 28-9.

“Ivan je odlično odradio borbu, školski, baš kako smo se i dogovorili. Dobro smo analizirali njegove borbe i znali smo koja mu je slabija strana. Bila je to njihova deveta međusobna borba i šesta Ivanova pobjeda. Do sada je Amerikanac bio svjetski broj 1, ali više neće,” kazao je sa smiješkom Ivanov trener Mladen Tomić.

“Htjeli smo uzeti zlato, suđenje nije bilo baš najbolje. Ivan ima četiri svjetske i šest europskih medalja. To je kontinuitet koji je teško napraviti. Sada ima i paraolimpijsku medalju. Prvi put smo išli smireni, nije bilo treme,” dodao je Tomić.

Zanimljivo, Mikulić je bio prvi hrvatski sportaš koji je izborio plasman u Tokio još 2019. godine. Morale su proći skoro dvije godine da napokon na njima i nastupi.

“Jedva sam dočekao. Odbrojavao sam dane, imao sam osjećaj da vrijeme nikada neće proći. Možda je i najgore bilo ovih tjedan dana. Ali taj dan je došao, sve se super posložilo. Sada me čeka obitelj i prijatelji. Svi oni slave i feštaju. Svi su presretni, ovo je velika stvar,” kazao je na kraju.

Paratekvando je prvi put uvršten u program Paraolimpijskih igara i mladi Splićanin ostat će zapamćen kao prvi hrvatski predstavnik u povijesti iz ovog sporta na Paraolimpijskim igrama.

Share This Article