16.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pogledajte nevjerojatnu vratolomiju talijanskog pilota: Avionom proletio kroz tunel 245 km/h i...

Pogledajte nevjerojatnu vratolomiju talijanskog pilota: Avionom proletio kroz tunel 245 km/h i time ispisao povijest

Talijanski profesionalni pilot Dario Costa u subotu je izveo nevjerojatan pothvat i tako ispisao novo poglavlje zrakoplovne povijesti – Avionom je proletio kroz dva cestovna tunela izvan Istanbula brzinom od čak 245 kilometara na sat u manje od 44 sekunde.

41-godišnji Costa ima više od 20 godina letačkog iskustva, upravljao je s više od 60 modela zrakoplova, te je od pet tisuća sati letenja, čak pola proveo izvodeći akrobacije.

Ovo je bio njegov najzahtjevniji pothvat u kojem je sudjelovao tim od više od 40 ljudi te je bio direktan rezultat više od godine dana priprema i korištenja specijalne tehnologije. Cijeli projekt provodio se u tajnosti.

Tunel Çatalca kroz koji je ovaj hrabri pilot proletio, prvenstveno je sagrađen za cestovni promet, a koristi se od ožujka 2020. godine.

Od polijetanja do izlaska iz drugog tunela, let je trajao 43,44 sekunde, odnosno, prešao je 2,26 kilometra postigavši brzinu od 245 km/h.

”Sve se odvijalo jako brzo, ali kad sam izašao iz prvog tunela, avion se počeo naginjati udesno zbog vjetrova. Reagirao sam i pokušao se koncentrirati da se vratim na pravu putanju kako bih mogao ući u drugi tunel. Onda se sve ponovno ubrzalo. Nikad u životu nisam letio tunelom niti je to itko dosad napravio tako da mi je iznad glave bio ogroman upitnik – hoće li se sve odviti prema planu. Velika sreća bio je glavni osjećaj. Za mene je ovo ostvarenje snova”, kazao je ushićeni Costa.

Costa je postavio novi Guinnesov rekord: Najduži let zrakoplovom kroz tunel. Mentor mu je bio legendarni mađarski akrobatski pilot, 65-godišnji Péter Besenyei, najpoznatiji po ulozi u kreiranju i sudjelovanju u prvenstvu Red Bull Air Race, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike