Ljeto prolazi, no u SDP-u je i dalje vruće

HRT

Stotinjak SDP-ovih dužnosnika okupilo se u Tuhlju na svojevrsnom stranačkom team-buildingu s glavnom temom: reforma javne i regionalne samouprave. No, za vrijeme rasprave bivši predsjednik Davor Bernardić počeo je govoriti o izbacivanju pojedinaca iz stranke i padu rejtinga SDP-a. A ostali su ga sudionici skupa – ignorirali…

Kako je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku javila Tatjana Munižaba – Bernardić je bio jedini koji je pokušao otvoriti pitanje izbacivanja njegovih donedavnih bliskih suradnika.

Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan rekla je za Dnevnik kako je sastanak ispunio sva očekivanja te da se apsolutno nitko nije obazirao na unutarstranačke probleme, već su se bavili isključivo brigom za građane i boljitak Hrvatske:

Trebalo je to biti stranačko druženje uz razgovor o novim politikama stranke, no nametnule su se neke stare teme – sukobi i podjele. Sudbina četvero zastupnika izbačenih iz stranke u saborskom klubu SDP-a i dalje je nepoznata.

– Sjednica kluba će se održati prije početka zasjedanja Sabora, na njoj ćemo razgovarati i kad završi, obavijestit ćemo vas o tome što je na njoj bilo. Ali prethodno o onome s čime ću ići pred kolege zastupnike i ono što ću govoriti neću najaviti u medijima, nego ću reći kolegicama i kolegama, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

A svoje stajalište, i to izvan dnevnog reda te uz glasno negodovanje dijela kolega, iznio je bivši predsjednik SDP-a. Poručio je da je nerazumnim odlukama vodstva – stranka u najvećoj krizi u proteklih 30 godina.

– SDP je bio stranka u kojoj se poštuje pluralizam mišljenja, dakle, pravo na različito mišljenje. Ovim zadnjim potezima kao da se taj dio izgubio, rekao je Bernardić.

– Nije logično da politička stranka koja po poslovniku Hrvatskog Sabora osniva klub zastupnika ne može utjecati na to tko je dio tog kluba, rekao je Grbin.

Baš kao Bernardić, i saborska zastupnica SDP-a Vesna Nađ poručuje da izbačeni moraju ostati u saborskom klubu. Htjela je ona i početi raspravu.

– Ali me zapravo na neki način predsjednik Glavnog savjeta neutralizirao svojom izjavom da je cijelo jutro hvatao komarca u svojoj sobi. Da sam imala pištolj, mislim da bih se upucala istog trena, rekla je Nađ.

U sjeni stranačkih sukoba, komaraca i pucnjeva vodila se rasprava i o budućim politikama koje će SDP zastupati. Uz reformu lokalne i regionalne samouprave, tema transparentnog trošenja novca i najdraži im politički protivnik.

– Ono što se prodaje kao transparentnost trošenja novca od strane HDZ-a je upravo ono što rezultira agendom kojom se HDZ služi u vladanju jedinicama lokalne samouprave pa tako za javni novac njihovi načelnici i gradonačelnici jedu janjetine, kupuju kulene, rekla je politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.

Dok se čeka rasplet još jednog raskola i prebrojavanje tko ima više ruku u saborskom klubu, jedno je jasno – ljeto prolazi, no u SDP-u je i dalje vruće.

Bernardić: Oni koji su režali na mene kao bijesni psi, sada šute kao pudlice

Borčić: Situacija u SDP-u metaforički podsjeća na kuće koje čekaju obnovu od potresa

Glasovac: Tko ne želi bili član stranke ili poštivati pravila stranke, ima izbor

Share This Article