17.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kako danas izgleda život u Kabulu? Žene ne smiju van bez muške...

Kako danas izgleda život u Kabulu? Žene ne smiju van bez muške pratnje, talibani idu od kuće do kuće…

Talibanski stražar pitao je ženu koja je sjedila u taksiju gdje joj je muška pratnja. Taliban, koji na ramenu ima pušku, naredio joj je da nazove muža, a ona mu je odgovori lada nema telefon. On ju je uputio na drugi taksi i naredio vozaču da ju vrati u pratnji supruga.

Tako jednu svakodnevnu situaciju u Kabulu opisuje BBC-jeva novinarka. Na prvi pogled, grad izgleda isto, ali nije.

To je glavni grad kojim upravljaju talibani, a neki od njih su i na ulicama.

“Budite oprezni u ponašanju prema svojem narodu. Ova nacija je mnogo patila. Budite nježni”, rekao je glasnogovornik Zabihullah Mudžahid na improviziranoj konferenciji za novinare, okružen borcima u punoj borbenoj opremi, prvi dan nakon što je zadnji američki vojnik odletio kući.

Muškarci su prestali brijati brade, žene su zamijenile pokrivala za glavu u raznim bojama za isključivo crne marame i počele su nositi samo haljine određene dužine.

Maryam Rajaee je 15. kolovoza kada su talibani stigli na ulice vodila dugoočekivanu radionicu za tužiteljice u uredu državnog odvjetnika. Isprve, njezine učenice su htjele nastaviti s radionicom, no ubrzo je došlo do obrata. Od tada, Maryam i njezino dvoje djece bježe od jedne do druge sigurne kuće.

Nitko nije u potpunosti siguran što su talibani mislili kada su kazali da će ženama i djevojkama biti data sva prava u skladu s Islamom.

Mnogim ženama u Afganistanu, uključujući i Rajaee, nedvosmisleno je rečeno da se ne vraćaju u urede. Mnoge se boje da im se nikada neće dopustiti da se vrate životu koji su živjele u gradu, za koji više ne osjećaju da je njihov.

“Imam pravo na obrazovanje, dobar posao i na sudjelovanje u društvu na visokoj razini. Svi moji snovi su uništeni”, kazala je Rajaee.

Talibanski borci u Kabul pristižu iz svih provincija.

“Godinama nisam mogao posjetiti Kabul godinama”, kazao je 25- godišnji Rafiullah iz provincije Oruzgan za BBC.

Na pitanje o mnogim obrazovanim Afganistancima njegovih godina koji smatraju da im je budućnost nestala, on odgovara: “Svi smo mi Afganistanci i zemlja se sada kreće prema putu mira i prosperiteta.”

U nekim četvrtima talibanski borci idu od kuće do kuće te kucaju na vrata i traže predaju državnih telefona i automobila. BBC također piše i da pripadnici manjinske zajednice Hazara u zapadnom Kabulu govore o pretresima kuća i odvođenju muškaraca te da se mnogi boje za svoj život, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike