29.5 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Jedna mesnica morala je povući 10 tona kobasica nakon posjeta inspekcije. Tvrde...

Jedna mesnica morala je povući 10 tona kobasica nakon posjeta inspekcije. Tvrde da je neovisna analiza pokazala kako u mesu nema pesticida. Najavljuju tužbu!

Samo u ovoj godini 80 proizvoda povučeno je s polica trgovina zbog prisutnosti kancerogenog pesticida – etilen oksida. Inspekcija je pokucala na vrata i jednog mesnog proizvođača koji je ostao bez 10 tona mesa. Tvrdi da je neovisna analiza pokazala kako u mesu nije otkriven sporni pesticid i najavljuje tužbu.

U sladoledima, jogurtu, mesu, pekarskim proizvodima. Pesticid etilen oksid pronađen je u 80 proizvoda, a potrošači su s razlogom zabrinuti:

“Možemo reći da ako su konzumirali jedan, dva proizvoda, da se vjerojatno ništa ne bi trebalo dogoditi njihovom zdravstvenom stanju, ali kada bi se nastavilo konstantno uzimati isti ti proizvodi – vjerojatno bi došlo do zdravstvenih problema”, rekla je Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca.

Pa tako je i jedna veća mesnica morala povući čak 10 tona kobasica, iako tvrde da u njima nije pronađen sporni pesticid, što je i pokazala neovisna analiza iz Njemačke:

“.. tijekom nadzora koji je trajao čak 3 dana nije uzet niti jedan uzorak za analizu bilo kojeg gotovog proizvoda, niti bilo koje sirovine, začina ili aditiva koji se koristi u proizvodnji naših proizvoda, niti je izvršena bilo kakva laboratorijska analiza kako bi se objektivno utvrdilo činjenično stanje. U neovisni laboratorij smo dostavili uzorke proizvoda za koje je inspekcija naredila da se povuku s tržišta i koji je izvršio analize prisutnosti pesticida. Taj laboratorij iz Hamburga u našim proizvodima pesticid etilen oksid nije pronašao niti u najmanjim tragovima”, rekao je direktor mesnice o inspekciji.

Iz Ministarstva odgovaraju – proizvodi su povučeni iz predostrožnosti:

“Nije dokazano da predstavljaju rizik, ali ne može se sto posto otkloniti rizik i zato što želimo na najbolji mogući način zaštiti naše potrošače i stanovništvo mi to povlačimo kao i druge zemlje u EU bez daljnjih procjena i analiza”, rekla je Marija Vučković (HDZ), ministrica poljoprivrede.

Jer iako nije u svima potvrđen pesticid, proizvodi su maknuti s polica ako je u bilo kojoj fazi njihova nastajanja korišten aditiv 410 iz Turske.

“Pošto se ne može s potpunom sigurnošću isključiti rizik za zdravlje potrošača, finalni proizvodi se povlače bez da se obavljaju uzorkovanja i analize i bez da se njima uopće detektira etilen oksid”, priča Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Pozdravlja to i Udruga potrošača, iz koje ističu da im najviše prigovora stiže na uvezenu robu.

“Ja znam da je svima njima dobit jako bitna u poslovanju, ali neka se zapitaju koju robu nama uvoze i stavljaju na tržište i na kraju krajeva i njihova djeca to sigurno jedu, a posljedice stvarno mogu biti kobne”, kaže Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca.

No, u gubicima su i proizvođači povučenih proizvoda, te najavljuju tužbe. Jer osim financijskog gubitka, šteta je nanesena kažu i njihovom imidžu, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike