17.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Bivši agent FBI-ja koji je radio na istraživanju 11. rujna tvrdi: Otmičari...

Bivši agent FBI-ja koji je radio na istraživanju 11. rujna tvrdi: Otmičari aviona imali su svoje ljude i u SAD-u

Predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao je u petak izvršnu uredbu o skidanju oznake tajnosti s dokumenata o istrazi napada 11. rujna u idućih šest mjeseci. Biden je potpisao izvršnu uredbu kojom naređuje ministarstvu pravosuđa i svim nadležnim agencijama da preispitaju povjerljivost dokumenata u vezi s istragom o napadima 11. rujna.

Neki se zapisi odnose na još uvijek tajnu istragu, kodnog naziva “Operacija Encore”, koja je istraživala dva otmičara aviona koji su živjeli u San Diegu. Iako bi mogli proći mjeseci prije nego se dokumenti objave, Danny Gonzalez, bivši agent FBI-ja koji je radio na ovom slučaju, rekao je za CBS News da je uvjeren da dvojica otmičara aviona imala mrežu podrške sa sjedištem u SAD-u.

“19 otmičara ne mogu sami počiniti 3000 masovnih ubojstava”, rekao je Gonzalez.

”Ne morate biti FBI agent s 26 godina iskustva da to shvatite”, dodao je Gonzalez.
Gonzalez tvrdi da su dva otmičara aviona Nawaf al-Hazmi i Khalid al-Mihdhar pomogli brojnim Saudijcima, pa i Omaru al-Bayoumiju.

Bayoumi, koji radi za saudijsku vladu, kazao je da je na otmičare naletio slučajno u losanđeleskom restoranu i pozvao ih da se presele u San Diego. Tamo im je pomogao pronaći stan i otvoriti bankovni račun. Dvojica otmičara čak su u blizini počeli pohađati školu letenja.

Gonzalez ima uputu od strane FBI-ja da ne otkriva određene povjerljive podatke o Operaciji Encore. Drugi bivši agent, Ken Williams, ranije je napisao dopis o 11. rujnu u kojem je upozorio na potencijalne teroriste koji pohađaju sate letenja u Arizoni.

“Dokazi postoje. Vidio sam ih. Ali ne mogu ulaziti u detalje zbog zaštitnog naloga”, rekao je Williams.

Obojica bivših agenata sada rade za obitelji kao istražitelji. Obitelji poginulih 11. rujna tuže Saudijsku Arabiju. Saudijska strana poriče upletenost, a i izvješće 9/11 Komisije nije pronašlo poveznicu s njima. U izvješću Komisije također je utvrđeno da je Bayoumi “malo vjerojatan kandidat za tajnu povezanost s islamističkim ekstremistima”, te piše da “nema vjerodostojnih dokaza da vjeruje u nasilni ekstremizam ili da svjesno pomaže ekstremističkim skupinama”.

Gonzalez je rekao da će javnost puno toga saznati ako se objave zapisi iz Operacije Encore, koja je započela dvije godine nakon izvješća Komisije. Agent je rekao da će to promijeniti shvaćanje javnosti o 11. rujnu.

Brett Eagleson predvodi skupinu obitelji poginulih koji se bore za objavljivanje dokumenata. Imao je 15 godina kad je njegov otac, Bruce, ubijen u South Toweru Svjetskog trgovačkog centra, a dvadeset godina kasnije rekao je da želi da njegova kći sazna tajne 11. rujna i tko je ubio njezina djeda, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike