16.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Stožer: Izrael je postigao zavidnu stopu cijepljenosti. Unatoč tome brojke su...

VIDEO Stožer: Izrael je postigao zavidnu stopu cijepljenosti. Unatoč tome brojke su im počele rasti

U posljednja 24 sata zabilježeno je 816 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.156. Među njima je 457 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Preminulo je 6 osoba.

Krunoslav Capak rekao je da je u ovom tjednu 31 posto više zaraženih nego u proteklom tjednu, prenosi N1.

Po četrnaestodnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na 13. mjestu, Cipar i Irska imaju najvišu, a Poljska i Mađarska imaju najnižu incidenciju u Europskoj uniji. Po stopi smrtnosti, Hrvatska je na 20. mjestu u EU-u.

Capak je predstavio rezultate istraživanja cijepljenja trećom dozom u Izraelu.

Izrael se imao razloga zabrinuti oko porasta jer su jedna od najprocjepljenijih država na svijetu. Postigli su zavidnu stopu cijepljenosti. Unatoč tome brojke su im počele rasti, rekao je Capak.

Zaključili su da im četvrti val dolazi i da imaju smanjene razine antitijela i odlučili su krenuti s trećom dozom. Oni su prvi uveli i dosad su cijepili više od dva milijuna ljudi trećom dozom. Nakon treće doze, 13-14 dana nakon cijepljenja imunitet izrazito raste i relativan rizik je nešto malo više od 11 puta manji u odnosu na one koji su cijepljeni s dvije doze, rekao je Capak, prenosi N1.

Po njihovim podacima, nakon treće doze je bilo manje nuspojava. Njihova studija pokazuje da ne bi trebalo biti straha od nuspjava nakon treće doze. Dolazi do smanjenja rizika i od obolijevanja i od teških simptoma. Radi se o jednoj zemlji i jednoj studiji, bilo bi važno da imamo još ovakvih studija. ECDC ima jasan stav, oni kažu da treća doza nije upitna, da je samo pitanje kada i koje bi skupine trebalo prvo docijepiti, rekao je Capak.

Govoreći o tome kad se može primiti treća doza, Capak je rekao da to može biti od četvrtog tjedna nakon druge doze do devet mjeseci nakon primanja druge doze cjepiva.

Alemka Markotić predstavila je studiju o antitijelima. “Naš test ima graničnu vrijednost od 50 jedinica pa molim sve da se ne fokusiraju na brojke na titrovima. 82 posto ispitanika su žene, a 18 posto muškarci. To su naši djelatnici, Zarazne. Prosječna dob je 43 godine. Podijelili smo naše ispitanike u različite skupine, oni koji nisu preboljeli i oni koji su bili u samoizolaciji, one koji su preboljeli covid prije cijepljenja, poslije cijepljenja, između cijepljenja”, rekla je Markotić.

Tri i šest mjeseci nakon druge doze cjepiva ide pad titra, to je pokazala i izraelska studija, pokazuje da je došlo do povećanja inficiranih. Razina antitijela 6 mjeseci nakon druge doze samo je malo viša nego tri tjedna nakon prve doze. Oni koji su preboljeli imali su više antitijela. Oni koji su preboljeli covid, nisu nakon druge doze imali rast titra. I oni bilježe pad, rekla je Markotić.

Tijekom 6 mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom, znamo se čuvati i vrlo ozbiljno shvaćamo sve mjere, ali naši djelatnici ne žive samo u bolnici, samo 1,72 posto djelatnika koji su bili cijepljeni su se zarazili nakon cijepljenja, prije cijepljenja je to bilo 14 posto djelatnika, rekla je Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je sve da vjeruju znanosti i izaberu cijepljenje, dodavši da 51 posto cijepljenih građana nije dovoljno u borbi protiv virusa, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike