POI Tokio: Sinovčić i Ristoski izborili brončane medalje

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju paraplivač Dino Sinovčić osvojio je treće mjesto na 100 m leđno u kategoriji S6.
Sinovčić je osvojio broncu s rezultatom 1:15.74, srebro je osvojio Argentinac Matiasa de Andrade (1:15.40), dok je zlato osvojio Kinez Hongguanga Jia (1:12.72).

“Ovo je nešto fenomenalno, trenutno nema nitko sretniji od mene. Znam da će mnogi misliti da je to tek bronca, ali treba biti ponosan što sam uopće ovdje. Zatim što sam ušao u finale, a borit se za medalju i osvojiti je iznad toga nema ništa,”- izjavio je Dino nakon otplivane utrke.

U Tokio je stigao s titulama aktualnog svjetskog, bivšeg europskog i aktualnog europskog doprvaka.

“To ništa ne znači, jer sam bio svjetski prvak prije dvije godine. Svaka utrka je novo dokazivanje. Osvojiti medalju na natjecanju koje je san svakog sportaša, za mene je ovo ostvarenje svih snova i da više ne otplivam metra, ja sam svoje odradio.”- dodao je.

Od njegovih najznačajnijih uspjeha valja spomenuti europsko zlato iz Dublina 2018., svjetsko zlato iz Londona 2019., a od danas je tu i prva paraolimpijska medalja.

“Kada se vratim bit će fešta u mom malom mjestu Gradac gdje smo već slavili dva puta kada sam bio europski i svjetski prvak. Sve ih sada pozdravljam, molim te napiši to”-dodao je za zahvalivši se HPO u, klubu, obitelji koji su mu bezuvjetna podrška, roditeljima, prijateljima..

“Sada se želim dobro odmoriti, prošla godina je bila udarna. Imao sam preko 160 dana priprema izvan Splita, bez natjecanja. Treba mi malo odmora,” poručio je na kraju.

Njegov trener Slobodan Glavčić nije mogao sakriti emocije.

“Iza ove medalje stoji jako puno truda, uloženog rada, prepreka, ali i lijepih stvari. Ovom medaljom smo naplatili sve što smo uložili,”- rekao je Glavčić sa suzama u očima.

“Znali smo da će utrka biti neizvjesna, No, njegove duge ruke kada ih je raskrilio odradile su posao. Dino je najjači kada je najpotrebnije,” dodao je zahvalivši se klubu Mornar što mu je dozvolio da godinu dana radi isključivo s Dinom.

Izbornik reprezentacije Igor Berislavić čestitao je Sinovčiću i njegovom treneru na velikim uspjehu.

“Čestitam Dini, njegovom trener i cijelom stručnom timu što su izdržali veliki pritisak s kojim su se nosili, pogotovo ovu godinu jer je Dino slovio kao jedan od favorita i s tim se nije lako nositi. Odradio je utrku maestralno i ponos je svih nas,”- kazao je Berislavić.

Nešto kasnije izborena je i peta medalja za Hrvatsku na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Mikela Ristoski osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj u konkurenciji sportaša s intelektualnim poteškoćama. Mikela je ovom medaljom postala prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima Paraolimpijskim igrama u nizu. Prvu medalju na POI je osvojila u Londonu 2012., a potom je uslijedio Rio de Jainero 2016. te u konačnici Tokio 2021.

Prvo mjesto zauzela je Poljakinja Karolina Kucharczyk s novim paraolimpijskim rekordom od 6.03 metara, druga je bila Ruskinja Aleksanda Ručkina sa 5.49, dok je Mikela bila treća sa 5.46.

“Sretna sam osvojenom medaljom, ali ne i sa skokovima. Dugo smo čekali, pa sam se malo ohladila. Međutim, sretna sam zbog osvojene medalje,”- kazala je Mikela.

“Nije to mala stvar, tri medalje u nizu. Zaista mogu biti ponosna, no nisam još sve rekla,” dodala je.

Mikela je posljednjih desetak godina na ljestvicama najboljih paraatletičarki svijeta i jedna je od rijetkih koja se može pohvaliti titulama paraolimpijske, svjetske i europske prvakinje, a nosila je i hrvatski stijeg na otvaranju ovogodišnjih Paraolimpijskih igara u Tokiju.

Njezin trener je naglasio kako je zadovoljan broncom, ali i da je priželjkivao srebro.

“Moramo biti zadovoljni medaljom, premda smo se nadali srebru, kako bi kompletirala sve tri paraolimpijske medalje. Nadam se da će Mikela i u budućnosti biti konkurentna,” -kazao je Temim, nekadašnji istaknuti atletičar koji je nastupio u skoku u vis na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu.

“S njom je milina raditi, ona je izuzetno vrijedna i skromna i ambiciozna djevojka. Mislim da ima ambicija još najmanje do Pariza za tri godine,” -kazao je Temim.

Izbornik Damjan Sedić je dodao kako Ristoski ima izvanrednu karijeru.

“Mikela je odlična, super je skakala i samo tri centimetara su nedostajala do srebra. Do zlata realno nije mogla. Ona ima izvanrednu karijeru i nadam se da će trajati još barem do Pariza,”- rekao je Sedić za kraj, piše u priopćenju.

Share This Article