16.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Moram li popisivača pustiti u stan, kako se mogu sam upisati i...

Moram li popisivača pustiti u stan, kako se mogu sam upisati i druga pitanja. Evo sve što morate znati o popisu stanovništva

Na neke od njih već je bilo primjedbe, no Državni zavod za statistiku sve je odbacio. Kažu kako je popis stručno i profesionalno pripremljen. Za popis je već spremno 9500 popisivača, kontrolora, instruktora, članova popisnih povjerenstava…

Popis stanovništva, kućanstva i stanova 2021., kako mu je službeno ime, ovaj put ima novost. Podatke građani mogu upisivati i samostalno, od 13. do 26. rujna, preko sustava e-Građani. To je prva faza. Zatim slijedi druga, kada na teren izlaze popisivači.

“Od 27. rujna do 17. listopada 2021., popisivači popisuju s pomoću elektroničkih uređaja sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih samostalnim popisivanjem (preuzimaju kontrolnu šifru od kućanstava koja su se popisala kroz sustav e-građani), stoji na službenim stranicama Popisa, piše Dnevnik.hr

Kako se sam upisati?

Na web stranici popisa potrebno je kliknuti link za samopopisivanje koja vodi na sustav e-Građani. Nakon autentifikacije, odabiranja vjerodajnice i registriranja, građani mogu ispuniti upitnik.

“Nakon zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik dobit će jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču na terenskom popisivanju. Jedinstvena šifra potrebna je zbog kontrole obuhvata popisivanja”, kažu u DZS-u. Važno je paziti da se unesu točni podaci.

Moram li ispuniti sve odjednom? I što ako pogriješim?

Ako osoba ne stigne ispuniti sve odjednom, moguće je spremiti unesene podatke te nastaviti poslije. Nedovršenom upitniku moguće je pristupiti sve dok traje faza samopopisivanja. Jednom kad osoba ispuni i pošalje upitnik, a zauzvrat dobije jedinstveni kod, više nije moguće unijeti promjene.

Mora li se svaka u obitelji posebno upisivati?

Jedna osoba iz kućanstva u sustavu e-Građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu. Osoba iz kućanstva koja popisivanju pristupi s pomoću svoje vjerodajnice, postaje referentna osoba te je dužna popisati sve članove kućanstva. Ako se popiše samo jedna osoba iz kućanstva, a ne i ostatak, riječ je o davanju nepotpunih podataka.

Mogu li putem e-Građana popisati roditelje koji ne žive sa mnom?

Ne. Sustav e-Građani automatski prepoznaje osobu koja se prijavila u sustav s pomoću vjerodajnice te je postavlja kao referentnu osobu. Svoje roditelje možete popisati tako da pristupite sustavu e-Građani te se prijavite s pomoću vjerodajnice svoje majke ili oca te popišete njih, njihovo kućanstvo i stan.

Dolaze li popisivači i kod onih koji su se sami upisali?

27. rujna popisivači izlaze na teren i podatke prikupljaju sve do 27. listopada. Obilaze sve kućanstva, uključujući adrese onih koja su se sami popisali, kako bi od njih preuzeo jedinstvenu šifru (kod).

Što ako me nema kod kuće kad dođu?

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.

Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu šifru (kod) moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču jedinstvenu šifru od samopopisivanja.

Moram li pokazati neke dokumente?

Popis se temelji na izjavi. Popisivač ne smije tražiti osobne dokumente od građana.

Bojim se korone, trebam li popisivače pustiti u stan?

Osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Što je referentni datum?

U DZS-u napominju da se gleda stanje od 31. kolovoza 2021. u 24 sata To je tzv. referentni datum popisa 2021.

“Ta se vrlo kratka vremenska točka zove referentni trenutak Popisa. Taj trenutak nužno je odrediti zbog promjena koje se događaju u jedinicama koje se popisuju”, napominju.

Za što se koriste podaci?

Cilj popisa je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Mogu li se podaci zlorabiti?

Prema Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi podaci prikupljeni ovim istraživanjem tajni su i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe.

Više informacija o popisu stanovništva nađite ovdje.

Najnovije

Još iz rubrike