POI Tokio: Dretar Karić i Mužinić osvojile broncu, a Sinovčić nije uspio izboriti finale na 100m slobodno

Hrvatske parastolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić su izgubile u polufinalu ekipne konkurencije protiv Južne Koreje sa rezultatom 0-2.

Iako su izgubile u polufinalu osigurale su broncu, svoju drugu medalju nakon srebra iz Rija prije pet godina. Ovim uspjehom hrvatska ima drugu medalju na paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Mužinić i Dretar Karić u polufinalu prije pet godina pobjedile su Mi Gyu Lee i Jiyu Yoon, no ovaj put su koreanke bile bolje.

U parovima su prvo dobile rezultatom 3-1, a zatim je Yoon pobjedila Mužinić sa 3-0 pa treći meč između Helene i Mi Gyu nije bio potreban. Koreanke će u finalu dočekati Kina koja je bila bolja od predstavnica Italije 2-1.

“Ovoga puta nije išlo, bile su prejake. Međutim, moramo biti sretne i ponosne na ovu broncu,”- izjavila je Dretar Karić po završetku meča.

Lee i Yoon su povele 0-2 u setovima nakon čega su naše stolnotenisačice smanjile na 1-2. U četvrtom setu su koreanke bile bolje te je meč završio 1-3. Našim igračicama ovog puta nije pošlo za rukom preokrenuti rezultat kao što je to bilo u Riju.

“Jako puno su napredovale i danas su bile bolje. U drugom setu smo pronašle odličnu taktiku i do kraja meča smo igrale dobro, ali to nije bilo dovoljno. Moj pojedinačni meč nije bio dobar. Izgubila sam sigurnost nakon poraza od Yoon u singlu. Jednostavno nisam našla rješenje za njezinu igru.”- priznala je Mužinić.

“Već dugo godina smo europske prvakinje,” kazala je Anđela, dok je Helena dodala: “Bez obzira na današnji poraz, mi se ravnopravno nosimo s azijskim igračicama.”

Iduće godine hrvatske igračice čeka Svjetsko prvenstvo, a za tri godine su nove Paraolimpijske igre u Parizu. Prvi veliki zajednički uspjeh ostvarile su na europskom prvenstvu u Splitu 2011. osvojivši ekipnu broncu. Dvije godine kasnije na europskom prvenstvu u Lignanu osvojile su zlato što su ponovile 2015., 2017. i 2019. godine. Zajedno su osvojile i srebro 2017. i broncu 2014. na svjetskim prvenstvima.

Današnjim nastupom Hrvatski parastolnotenisači su završili nastup u Tokiju. Mužinić i Dretar Karić su osvojile ekipnu broncu, Mužinić je u pojedinačnoj konkurenciji ispala u četvrtfinalu, a Dretar Karić i naš jedini muški predstavnik Pavao Jozić su zapeli u skupini.

“Sretni smo zbog medalje jer smo nastavili kontinuitet osvajanja medalja, nakon što smo u Rio de Janeira u ekipnoj konkurenciji bili drugi. Možda u Tokiju nismo igrali kako smo priželjkivali. Cure su bile dosta u grču. Nažalost, pokazalo se da je korona učinila svoje jer je bio vidljiv nedostatak mečeva, turnira, sparing partnera,”- rekao je izbornik Emil Gubica.

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, paraplivač Dino Sinovčić osvojio je 14. mjesto u kvalifikacijama utrke na 100 m slobodno kategorije S6.

Sinovčić, kojem su ovo druge Paraolimpijske igre u karijeri je isplivao vrijeme 1:13.26 što je njegov novi osobni rekord, ali to nažalost nije bilo dovoljno za plasiranje među osam najboljih.

Prvo mjesto je osvojio te postavio novi paraolimpijski rekord Talijan Antonio Fantin s rezultatom 1:04.16.

Ipak, za Sinovčića je ovo bio samo trening za njegovu glavnu disciplinu, 100 m leđno u kojoj se natječe u petak. Upravo je u toj disciplini bio svjetski prvak 2019. te osvojio zlatnu medalju 2018. i srebrnu 2020. na europskim prvenstvima.

“S obzirom da mi je ovo prva utrka, malo me ponijela atmosfera pa sam krenuo prejako, pa nisam imao snage za završnicu,”- priznao je nakon otplivane utrke.

“Ova utrka je služila kao priprema za petak, da ove greške koje sam danas radio ne ponovim. Isplivo sam osobni rekord čemu sam se nadao i sada se moram fokusirati na petak,”- zaključio je.

Devetog dana, 02.09.2021., u četvrtak na Paraolimpijskim igrama u Tokiju hrvatski predstavnici nastupit će u parastreljaštvu, paraplivanju i paraatletici.

Prvi na redu koji nastupa taj dan u 1.45h po našem vremenu je Damir Bošnjak koji će se ovaj put natjecati u disciplini pištolj 25m kategorije P3.

Nastup u paraplivanju, u kojem će nas predstavljati Kristijan Vincetić, bit će u 2.00h po našem vremenu te u 10.00h ukoliko izbori finale u disciplini 100m leptir kategorije S9.

Nešto kasnije, u 12.00h slijedi nastup paraatletičara Ivana Katanušića koji će bacati disk u kategoriji F64, piše u priopćenju.

Share This Article