8.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Milijun doza cjepiva stoji u hladnjacima, a broj hospitaliziranih raste: Objavljeno koliko...

Milijun doza cjepiva stoji u hladnjacima, a broj hospitaliziranih raste: Objavljeno koliko se novca do sada potrošilo na liječenje, testiranja i bolovanja zbog korone

Dio kontinentalne Hrvatske, zbog visoke incidencije u 14 dana otišao je u crveno. Riječ je o Slavoniji, Bjelovarsko bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. “Malo je to čudno jer je prije dva tjedna na korona karti Slavonija bila u zelenom. Za očekivati je bilo da će u crveno neki dijelovi obale, no oni su ostali narančasti. Naši turistički konkurenti većinom su u crvenom – pa možda i posezona u Hrvatskoj nastavi dobrim tempom”, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Ljetos su epidemiolozi govorili da bi bilo dobro u jesen ući s oko 70 posto cijepljenih, ali kod nas cijepljenje ide puževim korakom – jednostavno Vlada više nema ni ideja, a čini se ni mehanizama kako motivirati ljude. Najbolje to objašnjava sljedeći podatak. Dakle prije dva tjedna u Hrvatskoj je 49,99 posto posto odraslog stanovništva bilo cijepljeno jednom dozom. Na današnji dan postotak je 51,22 posto. Dakle, nešto malo više od jedan posto u 14 dana. Što je uistinu malo.

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je dosta slikovit danas kada je iznosio te podatke o troškovima. Jedan od njih je da su testiranja, liječenje i bolovanja zbog COVID-19 dosegnuli troškove od 2 milijarde i 700 milijuna kuna ili više od polovice vrijednosti Pelješkog mosta.

No ono što je još zanimljivo jest to da u Hrvatskoj u ovom trenutku oko milijun doza cjepiva stoji u hladnjacima, na čekanju, dakle nemaju se na koga potrošiti.

U posljednja dva tjedna broj hospitaliziranih se gotovo udvostručio. Prije točno dva tjedna u bolnicama su se liječila 244 pacijenta, danas ih je 450. Neki od liječnika kažu da ovo nije ubrzani, već očekivani rast. Ali svakako ono što je bitno za napomenuti za kraj – oko 90 posto tih ljudi nije cijepljeno, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike