17.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kremlj: Vidimo da Ukrajina želi u NATO, a to nam se uopće...

Kremlj: Vidimo da Ukrajina želi u NATO, a to nam se uopće ne sviđa; Planovi SAD-a o pružanju pomoći mogu biti opasni

Kremlj je obratio pažnju na temu euroatlantskih težnji Kijeva, odnosno želju Ukrajine da se pridruži NATO-u i potencijalnu spremnost Amerike da to pozdravi, što se nama uopće ne sviđa, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Sputnjik.

„Predsjednik Rusije više puta je izlagao naš vrlo jasan i dosljedan stav u vezi s daljim približavanjem vojne infrastrukture NATO-a našim granicama – to nam se uopće ne dopada“, rekao je Peskov.

Također je dodao da planovi SAD o pružanju vojne pomoći Ukrajini mogu biti opasni.

„Smatramo da to potencijalno može biti razlog za nepredvidljive akcije ukrajinske strane u smislu pokušaja rješavanja sukoba na jugoistoku Ukrajine silom. To je vrlo opasno“, istakao je Peskov.

Prema njegovim riječima, ruska strana nije čula ni riječ o bilo kakvim zahtjevima Washingtona upućenim predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, kada je riječ o poštovanju Minskih sporazuma.

Kako je zaključio, Kremlj je obratio pažnju na to da je ruska tema u negativnom smislu bila visoko na dnevnom redu američko-ukrajinskih pregovora.

„Jednostavno rečeno, riječ je o ukrajinsko-američkom prijateljstvu protiv Rusije. To jest, oni nisu prijatelji radi prijateljstva, nego protiv Rusije. To također može izazvati samo žaljenje“, istaknuo je Peskov.

Osvrnuo se i na „Sjeverni tok 2“, rekavši da je plinovod isključivo komercijalni projekt koji ni za koga ne može predstavljati prijetnju.

„Stoga se kategorički ne slažemo sa zajedničkom američko-ukrajinskom tezom o tome da projekt navodno predstavlja prijetnju za Ukrajinu i Europu u cjelini“, naglasio je glasnogovornik Kremlja.

Podsjetimo, predsjednik Amerike Joe Biden primio je 1. rujna u Bijeloj kući predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Prije Bidena, on se sastao s američkom ministricom energetike Jennifer Mulhern Granholm, kao i američkim ministrom obrane Lloydom Jamesom Austinom, prenosi Sputnjik.

Najnovije

Još iz rubrike