11.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Knežević: Enormna poskupljenja u građevinarstvu otvaraju spiralu zla

Knežević: Enormna poskupljenja u građevinarstvu otvaraju spiralu zla

Nema sirovine, materijala, radovi će poskupjeti, upozoravaju građevinari. Mirko Habjanec iz HUP-ove Udruge poslodavaca u građevinarstvu smatra da su razlozi za poskupljenje globalni interesi, vjerojatno veliko tržište Kine, ali i malverzacije trgovaca.

– Posla ima, intenzitet radova je značajan, ali nema radne snage i kontinuiteta u nabavnim cijenama – one se mijenjaju iz dana u dan, a ponude ne možete dobiti na više od sedam dana. Stvorila se teška nesigurnost u realizaciji projekata, kazao je Goran Knežević, direktor tvrtke Međimurje. Teret enormnog povećanja cijena pao je na teret proizvođača i zasad se ne vidi model prevladavanja tog problema, dodao je. Naveo je da je drvena građa u zadnjih godinu dana poskupjela 120%, armarturno željezo peko 80%, blok-opeka 40%, izolacijoni materijali 40%.

Što je s velikim projektima?

– Oko 150.000 je zaposlenih u građevinskoj industriji. Za cijene nitko se od naših ministarstava nije proglasio nadležnim. Radi se o klauzuli fiksne i nepromjenjive cjene koja kaže da imamo pravo na razliku u cijeni iznad 10% ukupne cijene. Ako građevinari rade s maržom od 2-5 posto, kako možemo imati 10% rezerve u tome. Grubo rečeno, u građevinarstvu je prošle godine ostvareno oko 60 mlrd. kn ukupnih prihoda, dobit je bila oko 1,4 mlrd., oko 3%, kad bi to bilo 10% to bi bilo 6 mlrd. i 4 mlrd. bi bili u minusu, kazao je Habjanec.

Napominje da je Europa to riješila jer je Komisija dala uputstvo da se cijene prilagode novonastalim gospodarskim okolnostima.

– Mi smo si sami napisali da su cijene fiksne i nastao je cirkus, kazao je i naglašava da će slijediti propast mnogih poduzeća, neće se realizirati novac iz EU-fondova i slijede tužbe oštećenih.

– Nastat će ogroman pomor kojeg mnogi nisu svjesni, kazao je Habjanec. Ovo nije više sila nego promijenjene gospodarske okolnosti na koje po Ustavu imamo pravo, dodao je.

Knežević je kazao da ne može govoriti o globalnom poskupljenju projekta jer je svaki priča za sebe, ali sigurno je, kaže preko 10%.

– Investitor takođe mora nači nove izvore kako to namiriti, ali se mora pronaći modus operandi jer u suprotnom, bojim se da će to izazvati novu spirali brojnih poteškoća i pojavit će se smanjenje investicijskog ciklusa, odnosno radit će se manje. Tada krene spirala zla – krenu tenderi i lov na tržištu, rušenje cijena s kojim se otvara Pandorina kutija, kazao je Knežević. Dodaje i da tada proizvođači neće imati kome prodavati materijal.

Habjanec naglašava da Europa sve to zna, ali da treba dovoljno dobro aplicirati.

– Imamo postojeće ugovore kod kojih su cijene stare do godinu dana i na to ne možemo primjenivati Zakon o obveznim odnosima iz 1976. godine. Moramo rješiti tu situaciju, a Europa je i tu dala rješenja jer imamo burze preko kojih možemo pratiti cijene pojedinih materijala i prilagoditi cijene prilagoditi do 3%. Drugi smjer djelovanja HUP-a treba biti u uzancama u građenju. To nam prvi dokument, a Ministartvo nam obećava da će on biti uskoro objavljen, jer je u njemu regulirana i cijena.

– Imali smo sreću da smo u ugovorima ugradili klauzulu za armaturno željezo i na neki način “izvukli” iz ovih škara. U javnoj obnovi još ne sudjelujemo jer projekti nisu, praktički, ni raspisani. Ako se stanje ne popravi i ne vrati na početno stanje, bojim se da će prve kalkulacije ići prema višemu. Problem je pred nama i o njemu treba već sada razgovorati jer će se izvođači naći u velikim problemima, kazao je Knežević.

Kada će se stanje smiriti?

– U javnoj nabavi nema projekta većeg od par milijuna kuna već mjesecima. Obnova stoji, nema regulative po kojoj će se ona ugovarati. Javnog naručitelja povećanje cijena može koštati oko 1,5 mlrd. kn, a ako to građevinari ne bi dobili – propali bi, kazao je Habjanec.

Za smirivanje cijena je rekao kako smatra da je već došlo do zasićenja i da bi svjetski političari morali reagirati.

– Državama koje imaju svoju proizvodnju je svejedno. Budući da mi ništa ne proizvodimo, nas to pogađa, kazao je.

Što je činiti budućim investitorima?

– Svaki investitor se mora predkalkulirati i raspisati natječaj u što kraćem roku. Od čekanja nema ništa, građevinari su spremni, a ako budemo čekali aktivirat će se upravo ona spirala o kojoj sam govorio – tender bitka, zaključio je Knežević, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike