22.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Susjedi s više od 3300 novih zaraženih osoba pooštravaju mjere: Zabrana javnog...

Susjedi s više od 3300 novih zaraženih osoba pooštravaju mjere: Zabrana javnog okupljanja može biti uvedena i brže nego što se misli

U Srbiji je u srijedu zaraženo još 3346 osoba. Raste broj hospitaliziranih pacijenata, ali i pacijenata na respiratoru.

Srbija je u posljednjih 24 sata testirala 17.035 osoba, pozitivni rezultati stigli su za njih čak 3346.

Preminulo je 15 oboljelih osoba, ponovno raste broj hospitaliziranih osoba koji je sada 1308. Na respiratorima je 87 pacijenata.

U utorak je u Srbiji bila 2981 nova zaražena osoba na 10.360 testiranih. Liječnici upozoravaju da je dominantan delta soj korone koji je puno zarazniji, a manje sredine postaju žarišta u kojima su pozitivni gotovo svaki drugi testirani.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je kako mjera poput onih kad je sve bilo pozatvarano više neće biti, no da “zabrana javnog okupljanja može biti uvedena i brže nego što građani misle”.

Epidemiološka situacija u Srbiji se svakodnevno pogoršava, a epidemillozi to povezuju uz povratak građana s ljetovanja, piše Blic.

Kon je rekao da je svaki treća osoba koja je zaražena cijepljena te da je bitna treća doza kako bi se ojačao kolektivni imunitet.

“Preporuka je da treća doza bude cjepivo istog proizvođača”, kazao je i dodao da niti jedno cjepivo ne može naškoditi, čak i ako se kombiniraju. Smatra da je bitno cijepiti i djecu te da je iznimno opasno odupiranje cijepljenju.

Epidemiološka situacija je u nekim manjim gradovima poput Novog Pazara i Tutina nestabilna, nesigurna i nepredvidiva.

“Imamo povećan broj pregleda u COVID ambulanti, tijekom jučerašnjeg dana smo imali 377 pregleda. Od 92 uzeta brisa, imali smo 41 pozitivan, što je 44,1 posto. To je jako visok postotak”, navodi dr. Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

Većina od 149 pacijenata hospitaliziranih u bolnici u Novom Pazaru imaju srednje tešku kliničku sliku, navodi Iković.

“Zabrinjava nas porast sva tri parametra. Čeka nas teško razdoblje. Nadamo se da će se narod dozvati pameti. Jedinu svjetlu točku vidimo u tome što smo u posljednjih par dana imali veći broj ljudi koji su primili prvu dozu cjepiva”, dodaje, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike