15.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Posljednji video afganistanske youtuberice prije smrti: Prekasno je. Molite se za nas

Posljednji video afganistanske youtuberice prije smrti: Prekasno je. Molite se za nas

Najma Sadeqi, 20 godišnja studentica i youtuberica iz Kabula, snimila je svoj oproštajni video prije odlaska u zračnu luku kako bi se ukrcala na spasonosni let i bijeg od talibanskog režima.

Međutim, na taj let nikad nije ušla. Njezine kolege potvrdile su kako je poginula u samoubilačkom napadu prošlog četvrtka zajedno sa svojim bratom i rođakom. Kako govore izvješća, u eksploziji prošlog četvrtka u zračnoj luci poginulo je najmanje 169 Afganistanaca i 13 pripadnika američke vojske, a još je 200 osoba ranjeno. Odgovornost je preuzela Islamska država-K.

Video zapisi na kanalu Najme Sadeqi više nisu dostupni za gledanje, ali CNN je objavio snimku koju je napravila četiri dana nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom. Ova mlada i hrabra žena se oprostila od tisuća svojih sljedbenika na kanalu Insidera za koji je izvještavala o svakodnevnom životu Kabula.

“Budući da ne smijemo raditi i izlaziti iz svojih domova, ovo je moj posljednji, oproštajni video. Zbogom i molite se za nas“, kazala je Najma koja je do dolaska talibana bezbrižno šetala sa svojim prijateljicama gradom i živjela život poput njezinih zapadnjačkih vršnjaka. Radila je kako bi prehranila svoju mlađu braću, kao što su to činile mnoge žene koje nisu imale starije muškarce u obitelji da se brinu za njih.

Sadeqi je rekla da je život u Kabulu postao jako težak, osobito za one koji su bili slobodni i sretni, te da se boji hodati vani na ulici.

„Svi smo u kućama, nemamo mogućnosti izlaziti van niti raditi niti studirati. Usprkos tome što govore da nemaju problem s nama ženama, mi talibanima zbog njihove prošlosti ne vjerujemo“, poručila je u oproštajnom videu.

Sa suzama u očima kazala je: „Molite se da ne odemo predaleko od naših snova i nada i da budemo djevojke kakve smo bile i prije.“

„Voljela bih da je ovo sve samo san; da nas netko probudi jednog dana i kaže da je sve bio samo ružan san. Ali znam da to nije moguće. Ovo je stvarnost. Za nas je prekasno,“ kazala je brišući suze.

Njezin kolega kazao je za CNN da su mnogi mladi, talentirani Afganistanci posljednjih godina počeli raditi za različite YouTube kanale, ne samo da zarade za život nego i da pokažu napredak u toj zemlji koji je postignut u posljednja dva desetljeća.

No, nakon što su talibani preuzeli vlast, sve se promijenilo. „Bojimo se“, kazao je, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike