Pem Novosel: Gosti u kafićima moraju imati maske dok ne sjednu za stol

HRT

Unatoč podacima o porastu broja novozaraženih nakon devet mjeseci otvoreni su unutrašnji djelovi kafića. I dalje se poziva na pridržavanje epidemioloških mjera, a epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za podnevnik Dnevnik HTV-a podsjetila je da gosti u kafićima dok dođu do stola moraju imati masku. Vjeruje da četvrti val epidemije neće biti gori od prethodnih budući da su koronavirus mnogi već preboljeli, a više od 50% ljudi je cijepljeno. O eventualnoj trećoj dozi cjepiva još se razmatra, ali će više podataka biti idućih dana.

– Gosti u kafiću masku kod stola mogu skinuti. Ako idu u toalet onda će opet staviti masku, kao i prilikom izlaska iz kafića. Znači, tijekom sjedenja masku ne trebaju imati, kazala je Pem Novosel.

Osim toga potreban je i fizički razmak od dva metra, ali ako se radi o članovima iste obitelji onda mogu i bez razmaka sjediti. Bitno je dezinficirati ruke prilikom ulaska, a osoblje treba svakodnevno kontrolirati temperaturu. Dakako, ako imaju bilo kakve simptome, onda ne bi trebali raditi. A niti gosti ne bi smjeli doći u kafić, ako imaju simptome, napomenula je.

Gosti u kafiću neće smjesti stajati, odnosno bit će posluženi samo ako sjede. Time se omogućava održavanje fizičkog razmaka, istaknula je i dodala da je vrlo bitno prozračivanje prostorija.

– Situacija se pogoršava, iako još možemo reći da je solidna. Ali ako nastave brojke rasti onda u dogledno vrijeme će se mjere morati opet postrožavati, kaže Pem Novosel.

Četvrti val epidemije je počeo, nadamo se da neće doći do situacije koja će biti lošija od prošle jeseni. S obzirom na to da je veliki broj preboljeo koronavirus i da je više od 50% populacije primilo barem jednu dozu cjepiva, očekujemo da četvrti val neće biti gori od prethodnih.

– Što se tiče treće doze cjepiva, ona se preporuča samo za imunokompromitirane i starije osobe te eventualno za zdravstvene djelatnike kojima možda pada razina zaštitnih protutijela, jer su se prvi cijepili. O tome se još razmatra a u tijeku su i još brojni sastanci, pa ćemo tijekom idućih dana više znati, izjavila je Pem Novosel, piše HRT.

Share This Article