17.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Nakon Milanovićeve izjave epidemiologinja objasnila zašto treba nositi maske

Nakon Milanovićeve izjave epidemiologinja objasnila zašto treba nositi maske

Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja HZJZ-a, u N1 Studiju uživo pojasnila je zašto cijepljene osobe trebaju nositi maske.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović pitao je danas zašto cijepljene osobe i dalje nose maske. “Vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio poruka je: ‘Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku’. Još jednom koji je cilj? Ovo je kao muhe bez glave”, komentirao je Milanović.

Epidemiologinja Zvjezdana Lovrić Makarić pojasnila je da ja za odluku o (ne)nošenju maske jako važna epidemiološka situacija, a epidemiološke mjere definira Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Sjećate se, na početku same epidemije, još u veljači prošle godine nisu bile preporuke za nošenje maske. No u trenucima kada je visoka cirkulacija virusa u populaciji jako je važno nositi masku jer se na taj način smanjuje rizik. Činjenica je da je kod cijepljenih osoba rizik od obolijevanja manji, no nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito, tako ni cjepivo protiv covida”, pojasnila je epidemiologinja.

Navela je da se, kako se epidemiološka situacija bude poboljšavalja i preporuke Stožera mogu prilagoditi.

“I sam CDC u jednom je trenutku rekao da cijepljeni ne trebaju nositi masku, no otkad je broj zaraženih u SAD-u počeo rasti, preporuke su da i cijepljeni nose maske”, dodala je Lovrić Makarić, piše N1.

VIDEO Milanović: Banke su kao vatra, ne smije im se dopustiti da se osile; O popuštanju mjera: Koji je cilj? Ovo je kao muhe bez glave

Najnovije

Još iz rubrike