19.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kovač: U Hrvatskoj mora biti interes da Njemačka dobije stabilnu vladu

Kovač: U Hrvatskoj mora biti interes da Njemačka dobije stabilnu vladu

Miro Kovač, bivši veleposlanik u SR Njemačkoj i bivši ministar vanjskih poslova, gostovao je u Novom danu i komentirao važnost predstojećih izbora u Njemačkoj.

Najzanimljviji su razgovori sa strane, na marginama. Naravno, i govori su važni, ali najzanimljiviji su sastanci koji su i formalni i neformalni, rekao je Kovač o strateškom forumu na Bledu u Sloveniji.

Komentirajući važnost Njemačke, Kovač je rekao da je ona danas politički i ekonomski najmoćnija zemlja Europske unije te da čini 21 posto BDP-a Europske unije, dok Hrvatska, primjerice, čini 0,3 posto.

“Nijemci su vrlo važni i tko god bio na čelu njemačke vlade jest ključan faktor. Sad je pitanje kako će se to odvijati. Nama, koji smo izvan Njemačke, važno je da imamo stabilizatora unutar Njemačke, nama treba stabilna njemačka vlada, da bi Unija bila stabilna. Potrebna je država koja ima vodeću ulogu, a to je Njemačka, uz Francusku. Situacija je kompleksna i Merkel je sačuvala ono što je Schröder uspio reformirati, on je učinio Njemačku ponovno konkurentnom. Merkel je uspjela i održala se 16 godina i uspjet će joj da se izvuče s vlasti bez ožiljaka, bez skandala, bez korupcije i ostat će upamćena kao najmoćnija žena Europe, možda i svijeta, koja je sačuvala ono što je Njemačka uspjela napraviti dvijetisućitih godina”, rekao je Kovač.

Kao najizglednije nasljednike Angele Merkel Kovač je istaknuo Armina Lascheta iz CDU-a i Olafa Scholza iz SPD-a.

“Nije realno da netko iz Zelenih pobijedi, nisu dovoljno snažni. Oni su najzanimljiviji javnosti i zbog toga što su oni koji utječu na javno mnijenje opčinjeni Zelenima. Baerbock nije pokazala dovoljno umijeća i vjerodostojnosti”, rekao je Kovač.

“U Njemačkoj sad imamo SPD, CDU, CSU, liberale i Zelene kao mainstream stranke. Krajnja desnica, s njom nitko ne želi ući u koaliciju. Ona se protivi svemu onome što danas govori CDU, CSU, Zeleni, SPD. Tu velikih razlika u programima nema, svi se slažu da Njemačka treba biti klimatski neutralna, samo je pitanje hoće li u Njemačkoj doći do formiranja vlade na način hoće li to biti jaka ili slaba vlada. Ako to bude Laschet i napravi koaliciju sa Zelenima i SPD-om, pitanje je hoće li u CDU-u i CSU-u biti dovoljno homogenosti. Što se tiče SPD-a, Scholz je trenutno najpopularniji, ali nije predsjednik stranke, on je desno krilo, stranka je više lijevo. Što ako Scholz formira vladu, a ne vodi stranku, i uđe u koaliciju sa Zelenima ili Die Linke, hoće li održati svoj kurs?”, upitao je Kovač.

“U Hrvatskoj mora biti interes da Njemačka dobije stabilnu vladu”, dodao je.

Kao glavne teme izbora su klimatska politika i hoće li njemačka napraviti novu agendu za 2030., ali i pitanje migranata pokazao je koliko je Njemačka bitna, kazao je bivši veleposlanik u Njemačkoj.

“Njemačka ne smije solirati, ona mora raditi na zajedništvu. Njemačka ima 1,3 milijuna izbjeglica na svom teritorju, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana. To je bila odluka koja je bila etičke naravi. Moje uvjerenje je da je to bilo moralno pitanje, Merkel je mogla biti gruba zatvorena Njemica, koja će pokazati hladno lice ili je mogla pokazati otvorenost i veliko srce, poglavito za izbjeglice iz Sirije”, rekao je Kovač.

Najnovije

Još iz rubrike