VIDEO Tomašević: Kreće građanski odgoj u školama; O potraživanjima prema Bandićevim bivšim suradnicima: Teže bismo naplatili štetu da nismo podnijeli taj zahtjev

N1

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je predvorju Gradske uprave redovitu konferenciju za medije, prenosi HRT.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet kratko je izvijestio što se sve poduzima oko obnove Zagreba nakon potresa.

Nabavljeni udžbenici i radnim materijali za učenike

Tomašević je govorio o početku školske godine. Rekao da se ništa ne mijenja oko stečenih prava za nabavu udžbenika i radnih materijala i nabavljeno je gotovo 800.000 komada. To je koštalo 75 milijuna kuna, 35 za osnovne i 40 milijuna za srednje, rekao je.

Spomenuo je u pomoćnike u obrazovanju te rekao da su uspjeli povući novac uz EU fondova za pomoćnike u nastavi. Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna i imat ćemo tri puta više pomoćnika u nastavi koji će biti financirani iz EU sredstava, a ne iz gradskog proračuna, što će donijeti i više pomoćnika nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

– Iz EU projekta bit će financirano 439 pomoćnika u nastavi i 3 stručna komunikacijska posrednika za 471 učenika, a uz to i iz proračuna 486 pomoćnika u nastavi i 3 stručna komunikacijska posrednika za ukupno 578 učenika. Ukupno će biti angažirano 925 pomoćnika, što je najviše do sada za ukupno 1049 učenika, rekao je Tomašević.

Dodao je kako će za učenike koji su dislocirani zbog radova na školama pogođenim potresom i dalje biti organiziran redoviti prijevoz.

U vrtiće upisano 500 djece više nego lani

Govorio je i o dječjim vrtićima.

– Zaprimljeno 8663 zahtjeva, a lani 8484, oko 200 zahtjeva više. Upisano je 7086, a lani 6551. Uspjeli smo upisati 500 djece više, naglasio je te dodao da je neupisane djece ostalo uglavnom jer su premladi. Dodao je da se povećavaju kapaciteti kako bi se upisalo što više djece.

– Bavimo se i gradnjom novih vrtića zbog skučenih prostora, no to ne ide preko noći, rekao je.

Najavio je također do kraja pedagoške godine upis u vrtiće još oko 550 djece.

Veliki interes za školske odbore

Spomenuo je i natječaj za školske odobre koji je bio raspisan do 27. kolovoza za oko 400 mjesta. Vrlo je visoki interes javnosti na taj poziv.

– Za oko 400 mjesta, a budući da jedna osoba može biti u dva odbora u dvije škole, bilo nam je potrebno oko 200 ljudi. Javilo se oko 2300 ljudi, deset puta više, ogroman je bio interes javnosti, rekao je i da će proces malo kasniti dok se ne odaberu svi članovi te je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesa.

Rekao je i kako teku aktivnosti s pripremama za uvođenje građanskog odgoja za obrazovanje u škole.

– Radi se o izvannastavnoj aktivnosti i nastavljamo neke procese koje su počeli u prošloj vlasti. Poslan je dopis da se vidi koliki je interes za odabir te izvannastavne aktivnosti, a negdje će se s njom krenuti i ove godine. To smo najavljivali u izbornom programu, to se nalazi i u sporazumu s SDP-om za mjere koje smo potpisali, istaknuo je Tomašević.

Natječaji za pročelnike, Dječju bolnicu Srebrnjak, voditelje podružnica ZG holdinga

Najavio je i raspisivanje natječaja za pročelnika/pročelnice gradskih ureda (Ured za upravljanje imovinom, Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured) koji imaju pravni kontinuitet i kad stupi na snagu odluka o preustroju ureda, rekao je.

Dodao je i kako su u tijeku i natječaji za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak kao i za voditelje podružnica Zagrebačkog holdinga.

O obnovi Zagreba: Bolje blok po blok nego zgrada po zgrada

Upitan o međusobnom prozivanju ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelića i ministra graditeljstva Darka Horvata, gradonačelnik Tomašević rekao je da je odavno bilo vrijeme da se nađu rješenja.

– Neka su pronađena, no očito to nije krenulo onako kako je trebalo. Od početka kada smo došli na vlast krenuli smo u komunikaciju s ministarstvom i Fondom i mislim da je dobra. Pomažemo jednima i drugima kako god možemo. No, svi su identificirali kako zakon nije adekvatan i pozdravljamo izmjenu Zakona o obnovi, rekao je Tomašević te dodao kako će kroz klub u Saboru utjecati na izmjenu zakona.

– Tu postoje teme oko potpunog financiranja obnove od strane države i grada i onda bi se ubrzala obnova jer bi se išla obnova blok po blok i ne bi se čekalo raspetljavanje imovinsko-pravnih odnosa jer ne bi bilo problema oko financiranja, naglasio je Tomašević te dodao kako je bolja obnova blok po blok nego zgrada po zgradu.

Upitan kada će građani koji žive u hostelu dobiti stanove i kakvi će biti stanovi koji često znaju biti nenamješteni, Tomašević je rekao kako će postupak biti raspisan u najkraćem mogućem vremenu. Dodao je i kako bi se neki preselili u stanove, neki razmišljaju, a neki bi ostali u hostelu. Rekao je i da su prioritet obitelji s djecom.

Upitan kada će građani koji žive u hostelu dobiti stanove i kakvi će biti stanovi koji često znaju biti nenamješteni, Tomašević je rekao kako će postupak biti raspisan u najkraćem mogućem vremenu. Dodao je i kako bi se neki preselili u stanove, neki razmišljaju, a neki bi ostali u hostelu. Rekao je i da su prioritet obitelji s djecom.

O žičari

Dobilo se osam od devet uporabnih dozvola. Oko dozvole za buku vodi se upravni spor je li žičara prometna infrastruktura ili nije i to onda uređuje dopuštenu buku. Rekao je da se radi na mjerama kojima bi se dodatno ublažila buka kako se ne bi čekao kraj sudskog spora jer žičara stvara gubitke. Rekao je da je to tema o kojoj bi volio razgovarati i s Vladom odnosno s ministrom. Pitanje je kompleksno, rekao je.

Tomašević je komentirao potraživanja Grada Zagreba prema nekim zaposlenicima grada. Naime, Grad Zagreb je podnio imovinsko-pravni zahtjev kojim od optuženih u aferama koje se tiču grada, a kojima stoji u otpužnici da su oštetili gradski proračun – traži da novac vrate natrag. Tomaševićeva gradska uprava traži povrat novca koji je izvučen u aferama javnosti poznatima kao Agram, nadstrešnice, Krašograd, suhi led i pročistač, prenosi dnevnik.hr.

Nešto više od 227 milijuna kuna potražuje se: od devet bivših pročelnika, njihovih zamjenika i pomoćnika, četiri direktora tvrtki od kojih je jedan i zaposlenik Zagrebačkih otpadnih voda te od dva odvjetnika, sudskog vještaka, nadzornog inženjera i tajnika zagrebačkog sportskog saveza.

“Naša ideja je bila dobro upravljati gradom, bez prejudiciranja odgovornosti.

Gdje god je to bilo moguće mi smo to učinili i to točan iznos kakav je USKOK iznio u optužnici. Da nismo predali taj zahtjev, mi bi teže naplatili tu štetu, ali o krivnji odlučuje sud. Dužni smo štititi interese Grada”, kazao je.

Na Elektroničkom oglasniku javne nabave objavljeno da je Grad Zagreb poništio natječaj za građenje javne i dekorativne rasvjete Mosta Mladosti. Bez PDV-a natječaj je bio vrijedan 17,5 milijuna kuna.

Tomašević je rekao da dekorativna rasvjeta na mostu nije prioritet, piše dnevnik.hr.

Share This Article