-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Čir na dvanaestercu: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj opasan problem?

Čir na dvanaestercu: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj opasan problem?

Čir na dvanaestercu ili ulkus na dvanaesniku može biti opasna bolest ukoliko se ne liječi jer može prouzročiti krvarenje u probavni sustav. Na nastanak izniman utjecaj ima pušenje cigareta, loša prehrana, bakterije te genetski čimbenici.

Simptomi čira na dvanaestercu

Do čira na dvanaestercu dolazi zbog djelovanja želučane kiseline. Na području između želuca i dvanaesnika postoji prstenasti mišić sfinkter koji sprječava prolazak hrane iz želuca u dvanaesterac prije nego se ona probavi. Hrana koja se probavlja trebala bi biti neutralizirana, jer ako je kisela, mogla bi oštetiti tanko crijevo. Za neutralizaciju tog sadržaja je zaslužna gušterača, točnije, probavni sokovi gušterače.

Ako je sadržaj koji dolazi do tankog crijeva previše kiseo može doći do stvaranja čira na dvanaestercu. Ulkus na tankom crijevu se može pojaviti u svim životnim dobima, a češće se pojavljuje kod muškaraca nego kod žena.

Najjasniji simptom čira na dvanaesniku je probadajuća i oštra bol koja se obično opisuje kao pečenje. Ovo su još neki od simptoma čira na dvanaesniku:

– nedefinirana abdominalna bol

– pritisak na području tankog crijeva

– bol koja se pojavljuje 1-3 sata nakon konzumiranja hrane ili u periodu gladi

– hrana obično smiruje bol

– mučnina

– opstipacija

– slabost

– gađenje na pomisao na hranu

Neki simptomi mogu biti blagi te se pojavljivati godinama prije nego bolest uznapreduje, dok kod nekih bolesnika mogu biti toliko intenzivni da ih bude noći. U nekim slučajevima se može dogoditi period od nekoliko godina bez simptoma koji se nakon toga ponovno vrate.

Ponekad se zbog lokacije čira na dvanaestercu sumnja na probavne poteškoće drugih organa poput gušterače, slijepog crijeva ili žučnog mjehura, budući da simptomi mogu biti slično lokalizirani. Velik broj bolesnika nema jasno izražene simptome.

Uzrok čira na dvanaestercu

Pojava čira na dvanaestercu je obično uvjetovana kroničnim gastritisom, točnije, konstantno povišenom želučanom kiselinom. Do jačanja želučane kiseline i slabljenja sluznice može doći uslijed djelovanja bakterije Helicobacter pylori, što je najčešći uzrok te zbog stresa.

Velik utjecaj na pojavu čira na dvanaestercu ima alkohol te konzumiranje cigareta koje je dugotrajno. Pušenje cigareta utječe na smanjivanje sekreciju gušteračnih sokova koji služe za probavu hrane te tako omogućavaju da hrana koja nije u potpunosti probavljena, točnije koja ostaje kisela, dolazi do dvanaesterca.

Na pojavu pojačane želučane kiseline utjecaj ima i masna te loša prehrana i manjak kretanja. U nekim slučajevima uzrok čira na dvanaesniku mogu biti određeni lijekovi poput aspirina i ibuprofena nakon dugotrajnog i intenzivnog uzimanja. Ulogu igra i genetika.

Liječenje ulkusa na dvanaesniku

Pacijenti se obično obrate liječniku kada simptomi postanu nesnosni te bol postaje sve jača. Za dijagnosticiranje čira na dvanaesniku potrebno je napraviti fizikalni pregled, laboratorijske pretrage krvi, urina i stolice te gastroskopija uz vjerojatno uzimanje uzorka biopsijom.

Nakon što se dijagnosticira čir na želucu, liječenje je eradikacijom bakterije ako je ona uzrok. Uz to se provodi terapija lijekovima i endoskopsko liječenje ulkusa. Operativno liječenje čira na dvanaesniku provodi se kod komplikacija ulkusne bolesti. Liječenje može trajati do nekoliko mjeseci uz potrebne kontrolne preglede te je potrebno provoditi ulkusnu dijetu kako ne bi došlo do povrata bolesti ili dodatnih komplikacija.

Moguće komplikacije čira na dvanaesniku su gastrointestinalno krvarenje, krv u stolici, povraćanje krvi, pucanje čira na dvanaestercu, stenoza želuca, pretvaranje čira u rak, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike