14.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska USKOK optužio Afganistanca i Pakistanca za krijumčarenje migranata, 1000 eura po osobi

USKOK optužio Afganistanca i Pakistanca za krijumčarenje migranata, 1000 eura po osobi

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv državljanina Afganistana (1991.) i državljanina Pakistana (1988.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja, priopćeno je.

Optužnicom se I. i II. okr. terete da su se u Zagrebu povezali u zajedničko djelovanje s ciljem da se materijalno okoriste nedozvoljenim prevođenjem stranih državljana preko bosansko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice. Radi ostvarenja navedenog I. okr. je s više nepoznatih osoba dogovorio nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranaca preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te iz Hrvatske u Sloveniju za 1.000 eura po osobi.

Nakon što su stranci na neutvrđeni način izvan legalnog graničnog prijelaza prešli iz BiH u Hrvatsku, I. okr. je s II. okr. dogovorio pronalazak vozača tih stranaca na području Hrvatske. Zatim je I. okr. organizirao njihovo preuzimanje u blizini hrvatsko-bosanske granice kao i njihov prijevoz do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Na opisani način je u razdoblju od 14. listopada 2020. do 5. ožujka 2021. u devet navrata iz BiH u Hrvatsku prebačen 51 strani državljanin s time da su 42 stranca prebačena dalje u Sloveniju. Za navedeno su primili 42.000 eura.

USKOK je u optužnici predložio da se protiv I. i II. okr. produži istražni zatvor.

Najnovije

Još iz rubrike