4.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Svaki dan uzimate multivitamine? Evo što to čini organizmu

Svaki dan uzimate multivitamine? Evo što to čini organizmu

Postoji jedna ogromna pozitivna strana, ali i nekoliko negativnih.

Svakodnedno uzimanje multivitamina može biti odlično za organizam, ali može imati i neke, niže navedene, neželjele posljedice. Stoga, najbolje se prije uzimanja bilo kakvih suplemenata konzultirati s liječnikom.

Mogu spriječiti nedostatak vitamina

“Uzimanje multivitamina može povisiti dnevne razine energij, većinom zbog raznih kombinacija s vitaminom B. Važno je odabrati supelemente koji sadrže nutrijente koji vam nedostaju i koji odgovaraju vašim nutritivnim potrebama”, kaže dr. Danielle Plummer.

Moguće kontraindikacije s lijekovima

“Neki suplementi mogu pojačati djelovanje lijekova koje uzimate, a drugi ga mogu oslabjeti, kaže Robert Mozerska iz Agencije za hranu i lijekove. “Moguće je da se dogodi da dobivate previše ili premalo lijeka koji morate uzimati”, dodaje.

Predoziranje vitaminima može uzrokovati moždani udar

Većina vitamina, uključujući A, D i E su topivi u vodi, dok je vitamin K topis u masnoći. Uzimanje previše takvih topivih umasnoćimože biti opasno, a i poznato je da previše vitamina A i E može biti opasno. Jedno istraživanje je pokazalo da prevelike količine vitamina E i betakarotena mogu uzrokovati krvarenja u mozgu.

Mogu potaknuti jedenje nezdrave hrane

Svakodnevnim uzimanjem multivitamina možete prevariti sami sebe i uvjeriti se kako ste jako zdravi, zbog čega biste mogli prestati paziti na prehranu.

Mogu utjecati na razine šećera u krvi

Vitamini u obliku gumenih bombona već su neko vrijeme hit, ali dijabetičari bi trebali biti posebno oprezni s njima. Ovi vitamini obično sadrže umjetne zaslađivače.

Predoziranje može oštetiti živce

Previše vitamina B6 može biti toksično i može uzrokovati oštećenje živaca. Većinom do ovog dolazi kada ljudi na svoju ruku kupuju suplemente i doziraju koliko misle da treba. Uvijek je najbolje posavjetovati se s liječnikom oko uzimanja suplemenata, piše Eat this, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike