14.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom...

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu: U ovih trideset godina kalvarije mnogi su izgubili vjeru

Međunarodni je dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu. Tim povodom Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja organizira program obilježavanja koji će se održati u Glini, na prostoru ispred crkve svetog Ivana Nepomuka.

Program je počeo polaganjem vijenaca u 10 sati kod spomenika „Suza”, a zatim slijedi sveta misa te glavno obilježavanje u 12 sati. Suorganizatori događaja su Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Program se održava uz pokroviteljstvo i potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline i Hrvatskog Crvenog križa.

Svečanom obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu nazočiti će premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar vanjski poslova Gordan Grlić Radman.

Traganje za više od tisuću osamsto nestalih ne prestaje, poručuje predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

– U ovih trideset godina kalvarije mnogi su izgubili vjeru da će se za njihova života riješiti pitanje njihovih najmilijih, ali ipak, uvijek postoji taj tračak nade koji drži te obitelji i nas sve skupa vodi u borbi za konačnu istinu o nestalim osobama. Jedna od poruka bit će, naravno, poruka koju stalno upućujemo prema Srbiji koja ima ključ rješenja, da ako ni zbog čega drugog, konačno otvore svoje arhive kako bi skinuli taj teret s budućih njihovih generacija, izjavila je Ljiljana Alvir za Hrvatski radio.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe će, u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, s članovima Predsjedništva DP-a Zoricom Gregurić i Damirom Markušem u 10 sati položiti vijenac i zapaliti svijeće pred Zidom boli na zagrebačkom groblju Mirogoj, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike