23.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Boca ukuhane rajčice 20, neće biti krumpira pa cijena raste na 7...

Boca ukuhane rajčice 20, neće biti krumpira pa cijena raste na 7 kn

Iako ljeto i sezona njegova povrća i voća idu k svom kraju, tržnice i dalje, zbog dugotrajne suše, općeg vala poskupljenja, što uključuje i energente, aii i sjeme, a neki kažu i zbog korone, drže cijene.

Štoviše, skupoća na njima ulazi u novu fazu, kao što je s krumpirom. Iako bi u ovo doba trebao biti do najviše 5, u subotu je na đakovačkoj Gradskoj tržnici bio 6 kn/kg, a na veliko, poput vreće od 10 kilograma, i do 5 kuna.

OPG-ovka Marica Kretonić iz Budrovaca najavljuje da vjerojatno već idućeg tjedna krumpir ide na – 7 kuna. “Neće ga biti, nema ga dovoljno ni Međimurje”, objašnjava Kretonić. Cijena je porasla i ukuhanoj rajčici – na 20 kuna za litru. Po toj cijeni prodavala ju je u subotu Đakovčanka Ružica Pandža. “Prodaje se, prodala sam dio i u Njemačku. Ako donesete bocu, cijena je litri 18 kuna, no kupci ih slabo donose”, kaže gospođa Ružica. Cijenu od 20 kn/l kuhanog “paradajza” Ružica objašnjava utjecajem suše na povrće, pa i rajčicu, koja također i dalje drži cijenu – u subotu je na tržnici u Đakovu bila od 8 do 10 kuna, a na veliko do 5 kuna, tu je, kaže, i trošak boce i dr. Na upit koliko je kilograma rajčice potrebno za litru ukuhane, predočava to primjerom da je od 60 kg rajčice dobila 47 litara kuhanog “paradajza”. No u subotu je bilo ukuhane rajčice i po 15 kuna. I u Vinkovcima je u subotu ukuhana rajčica na tržnici bila 20 kn/l, a manje pakovanje 15 – 17 kn, a to je, kako kaže prodavačica Lucija iz Vođinaca, znatno skuplje nego lani, kada se litra rajčice negdje prodavala i po 10 kuna- Godina za rajčicu nije bila dobra jer je bilo puno sušnog vremena, upravo kada je rajčica trebala najviše vode. Netko je navodnjavao, pa je bolje prošao, ali većina nas nema uvjete za navodnjavanje, pa je paradajza u našim vrtovima bilo manje nego inače. Zato ga je i na tržnici manje, a onda, normalno, i cijena je viša. Evo, vidite, danas je paradajz 7 – 8 kuna, kada bi se uvelike trebao kuhati i pripremati za zimnicu. Uskoro je i kraj sezone paradajza, a cijene su i dalje ovako visoke – kaže Lucija iz Vođinaca, dodajući kako ne pamti da je godina bila tako loša za to povrće.

Na štandu OPG-a Janja Barukčić iz Satnice Đakovačke paprika i rajčica su po 10, prva klasa roge je 12, a druga klasa 10 kuna, zelena salata je 15, luk 7, kupus čak 7 kuna po kilogramu. Krumpir je 6 kn/kg, na veliko 4,5 kn. “Koronakriza učinila je također svoje, sjeme je otišlo gore. Samo jedna sjemenka za sadnju paprike ‘kalifornijske‘ čak je 90 lipa”, kažu na štandu Barukčićevih. Na upit hoće li smiraj ljeta i sezone imalo sniziti cijene sezonskom povrću, kao što je kraljica sezone paprika, kažu da neće. “Ostat će joj cijena 10 kuna, a kada se uvede euro – kila će joj biti i euro i pol. Jer skupa joj je proizvodnja”, kažu satnički povrtlari. U subotu su prodavali i kiseli kupus – 10 kn/kg. “Dalje je i 12 – 14 kuna”, kažu na štandu Barukčićevih. Na njemu, kao i na cijeloj tržnici u Đakovu, vladala gužva. Jer usprkos visokim cijenama kupci su se iz trgovačkih centara vratili tržnici i hrani lokalnih proizvođača.

Komentirajući cijene povrću, 7 kuna za dosad jeftini kupus ili 7 kuna za dosad svima najčešću namirnicu na stolu – krumpir, te da je grah 40 – 50, mahune 30 kuna a da istovremeno cijene u mesnicama ne divljaju, kupci ocjenjuju da povrće postaje nedostupnije od mesa, piše Glas Slavonije.

Najnovije

Još iz rubrike