4.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Bilandžić: I talibani i ISIS-K su veliki izazov za sigurnost

Bilandžić: I talibani i ISIS-K su veliki izazov za sigurnost

Za nešto više od 24 sata isteći će rok za evakuaciju Američkih vojnika i Afganistanskih civila koji imaju za to odobrenje iz Kabulske zračne luke koju kao i vlast prije nekoliko tjedana drži Talibanski režim. Oko 100.000 Afganistanaca uspjelo je pobjeći od novog Islamskog radikalnog režima no što će biti sa milijunima ostalih?

Nakon bombaških napada ISIL-ovih samoubojica postavlja se i pitanje što je veće zlo talibanski režim ili novi naraštaji ISIL-a koji nisu iskorijenjeni. O Afganistanu, talibanima i teroristima u emisiji Studio 4 HRT-a govorio je prof.dr sc. Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Čini mi se da je to identičan izazov. I jedan i drugi pokret, ili paravojne formacije ili u određenim intervalima vlasti, ali koji u biti prakticiraju ono što najbolje znaju a to je terorizam, pripadaju islamističkom korpusu, dakle korpusu političkog islama koji se zalaže za stvaranje islamističkih država. I jedni i drugi imaju u praksi antizapadnjaštvo i mete su im SAD i njihovi saveznici I jedni i drugi su veliki izazov za međunarodnu sigurnost, kao i za sigurnost nacionalnu i regionalnu. Ono što ih razlikuje su strateški ciljevi za ostvarenje cilja. U tom kontekstu događaju se fluidna savezništva , uključivo i sa zapadom. Ako na taj način gledamo da tzv. Islamska država koja je poražena kao paravojna formacija da ta ideologija ima podršku diljem svijeta. Njihov strateški moto je širenje i održavanje i oni su na nizu područja stvorili podružnice. Jedna takva je i ISIS-K na području države Khorasan koja se razlikuje od talibana. ISIS-K talibane smatraju izdajicama islamizma zbog suradnje s Amerikancima, a drugo se razlikuju strateški kako ostvariti kalifat ili emirati. Talibani smatraju da je to nacionalno pitanje, a tzv. islamska država to smatra kao globaliziranim pitanjem, ne samo sukobom na određenom području nego i sukob sa zapadom, objasnio je Bilandžić.

Amerikanci i saveznici su ostavili milijarde eura vrijednu vojnu opremu talibanima i pripadnicima ISIL-a. Bilandžić smatra da je to ozbiljan poraz, možda najveću vanjskopolitičku katastrofu SAD-a. Amerikanci su od veljače prošle godine shvatili da ne mogu skršiti talibanski režim i naoružanje je ostalo u rukama tih formacija.

– Njihova moć iz toga jača, iako je diskutabilno imaju li sposobnosti za korištenje svih tih sofisticiranih oružja. To će biti veliki izazov. Najveća opasnost je terorizam, samoubilački terorizam za koji nisu potrebna sofisticirana oružja. Ova dodatna vojna moć sada je dodatni izazov za međunarodnu sigurnost.

Smatra da će se talibani i ISIS-K naći na zajedničkoj niti u strateškom smislu je zapad.

– Talibane treba staviti pod lupu skepse. Imamo naučene lekcije, u Afganistanu je nastala Al-Qaeda, tzv Islamska država je nastala tamo i to je kontekst u kojem će funkcionirati i talibani, dodao je.

Na pitanje hoće li Afganistan utonuti u građanski rat nakon odlaska Afganistanaca Bilandžić je rekao kako je Afganistan u kontinuitetu građanskog rata zadnjih 40 godina.

– Odlaskom Amerikanca završio je jedan tip sukoba i nastavit će se drugi, istaknuo je.

Broj civila koji će biti izvučen je respektabilan. To je humani i sigurnosni čin prema suradnicima zapada, no tu treba imati na umu da su ti ljudi u fokusu radikalnih islamističkih grupacija.

– Oni su sada u ovoj fazi sigurni, ali njihova sigurnost će trebati biti realizirana cijelo vrijeme jer je islamizam ozbiljna globalizirana ideologija na različite načine, rekao je.

Ponovno se ponavlja da Amerikanci imaju apsolutnu vojnu nadmoć, mogu ostvariti briljantne vojnu pobjedu, no to se pretvori u politički poraz, okarakterizirao je situaciju Bilandžić. Dodao je da se zapadni modeli postkonfliktnih izgradnja društava pokazuju neefikasni i postavlja se pitanje jesu li primjenjivi na ta područja, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike