-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Urednik Spiegela iz Kabula: Trupe SAD-a deportiraju nas novinare, a civilima je...

Urednik Spiegela iz Kabula: Trupe SAD-a deportiraju nas novinare, a civilima je taj avion puno važniji. Ne daju nam u grad

Oni Afganistanci koji su se uspjeli dočepati aerodroma u Kabulu usprkos maltretiranjima i prijetnjama talibana, dolaze na svoj red na let u sigurnost Zapada. Der Spiegel, međutim, donosi ovaj put sasvim jedinstvenu situaciju.

Ne zbog činjenice što je na jednom od posljednjih letova vojske SAD-a bio i Christoph Reuter, jedan od Der Spiegelovih urednika, nego zato što su njega na avion za Katar ukrcali protiv njegove volje:

“Nakon sedam sati na aerodromu u Kabulu, američke trupe će nas deportirati odavde, a onda (avionom) odvesti iz zemlje. Na taj način ćemo mjesto u avionu oduzeti ljudima koji puno hitnije trebaju i žele napustiti zemlju nego mi.”

Riječ je o tome da je Spiegelov urednik u Afganistan doputovao u srijedu kako bi izvještavao o evakuaciji, što znači da je na aerodromu u Kabulu bio i u četvrtak kad je ISIL-ov bombaš samoubojica detonirao eksploziv i pobio skoro 200 ljudi.

Der Spiegel navodi da su “oni”, očito se govori o američkim snagama sigurnosti, i njega i njegove njemačke kolege spriječili da se poveže sa suradnicima u Kabulu:

“Očito je izvještavanje s aerodroma u Kabulu nepoželjno, što mi savršeno možemo razumjeti. Samo, niti ministarstvo vanjskih poslova niti američke trupe nisu spremni pustiti nas u grad.”

Reporteri bez granica već su kritizirali ovakvo postupanje s novinarima koji žele izvještavati o stanju na terenu, odnosno o napetostima oko aerodroma u Kabulu, o dugim redovima na pisti i svemu ostalome čemu, zahvaljujući u prvom redu novinarima, cijeli svijet svjedoči od 15. kolovoza kad su talibani praktično bez otpora zauzeli glavni grad Afganistana nakon izrazito brzog posvemašnjeg povlačenja vojske SAD-a, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike