POI Tokio: Šandor srebrni, Sloup četvrti, a Presečan šesti. Komar slavio u drugom susretu, a Brešković izbačena

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija osvojila je prvu medalju. Baš kao i 2016. U Rio de Jaineru kada je Velimir Šandor prvi izborio bronco za Hrvatsku u disciplini bacanja diska ,kategorije F52, sada je Velimir osvojio srebrnu medalju, zaostavši za prvoplasiranim za samo 4 centimetra.

Šandor je do srebra stigao s rezultatom 19.98 metara, dok je zlato osvojio Poljak Piotr Kosewicz. Bronca je pripala Indijcu Vinodu Kumaru koji je prebacio 19.91m, a Latvijac Aigars Apinis, vlasnik osam paraolimpijskih medalja u disku i kugli je na kraju bio četvrti (19.54).

“Ovo je čudo, ne znam što se opće dogodilo. Znam da sam u Tokiju, ali ne znam gdje se nalazim jer su duša i tijelo negdje drugdje,”-rekao je Šandor nakon natjecanja, još uvijek pod dojmom nakon osvojene medalje.

Sa suzama u očima posvetio je medalju majci koja je preminula prošle godine.

“Ovo je definitvno najemotivniji trenutak i ovu medalju posvećujem majci koja me napustila prošle godine. Ona me gurnula u sport, motivirala me i bodrila. Ovo je posveta njoj i mama velika ti hvala. Znam da si ovo ti režirala,” – dodao je atletičar rodom iz Opatije u Pokuskom.

“Kako je rekao veslač Damir Martin, kojeg iznimno cijenim, ovo nije srebro, nije niti platina, ovo je meteorit koji je pao.”- rekao je Šandor u šali.

Dodao je kako mu je godina odgode igara dobro došla s obzirom na to da je imao više vremena za trening i pripremu.

“Pet godina je prošlo od medalje u Riju što nije malo. Ova godina odgode je dobro došla da se stvari poslože, da se pripremim i fizički i psihički,”- zaključio je naš najuspješniji diskaš.
Za kraj je Šandor poslao poruku onima koji ove Igre i ovaj sport smatraju “cirkusom”.

“Tko misli da je ovo “dođeš, baciš i osvojiš medalju”, samo neka izvoli probati. Iza svega ovoga stoji enorman rad i trud i želim se zahvaliti trenerima Ivanu Čengiću i Mihovilu Renduliću jer bez njih ne bi bilo ove medalja”.

Od značajnijih medalja u Šandorovoj karijeri valja spomenuti zlato sa Svjetskih igara u Sočiju, broncu sa Svjetskog prvenstva u Dohi 2015., srebro sa Europskog prvenstva u Grossetu srebro sa Svjetskog prvenstva u Londonu 2017. te broncu sa Europskog prvenstva u Poljskoj 2021.

Paraatletičar Matija Sloup zauzeo je četvrto mjesto u bacanju kugle u kategoriji F40 (sportaši niskog rasta) na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, dok je Marijan Presečan u kategoriji F53 u bacanju kugle bio šesti.

Matija je U svih šest serija prebacio svoj osobni rekord (10.30) i na kraju završio natjecanje s dužinom od 10.60 metara. Do pete serije čvrsto je držao treće mjesto, ali ga je u konačnici preskočio bivši svjetski rekorder Portugalac Miguel Monteiro bacivši kuglu na 10.76m.

“Presretan sam s obzirom na to da sam u svih šest serija srušio svoj osobni i državni rekord. Imao sam medalju do pete serije i pokazao sebi kako sam u vrhunskoj formi, ali nažalost ovo je sport i nekada treba imati i malo sreće. Prva tri mjesta su zauzela tri svjetska rekordera tako da sam svjestan koliko je ovo za mene odličan rezultat.”- rekao je Sloup nakon natjecanja te dodao:

Sloup je do danas držao svoj osobni rekord koji je iznosio 10.30, a u Tokiju je šest puta uzastopce oborio taj rezultat (10.48, 10.54, 10.51, 10.60, 10.43, 10.46).

Na posljednjem svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. Sloup je također bio četvrti i to za samo jedan centimetar, a sada ga je 16 cm dijelilo od medalje.

Zlato je pripalo Rusu Denisu Gnezdilovu s rezultatom 11.16. Gnezdilov je startao natjecanje svjetskim rekordom od 11.02 što je bilo centimetar duže od rekorda kojeg je u veljači postavio Portugalac Monteiro. Rus je držao rekord i prvo mjesto do zadnje serije kada je Iranac bacio 11.15 i već počeo slaviti zlato. No, Gnezdilov je u zadnjem pokušaju bacio centimetar dalje za pobjedu.

Gotovo u isto vrijeme na drugom kraju Olimpijskog stadina u Tokiju, u disciplini bacanja kugle nastupao je i Marijan Presečan osvojivši šesto mjesto u kategoriji F53. Njegov rezultat bio je 17 cm slabiji od njegovog osobnog rekorda.

“Ostvario sam bolji rezultat i bolji plasman u Riju i sada nikako nisam zadovoljan. Na treningu sam puno bolje bacao. Ne znam, možda sam se jednostavno ispraznio,”-izjavio je Presečan koji je na prošlim Paraolimpijskim igrama bio deveti, a trenutno je naš državni rekorder u bacanju kugle i koplja u kategoriji F53.

Nakon jučerašnjeg startnog poraza, Hrvatski paraboćar Davor Komar upisao je pobjedu u susretu 2. kola A skupine BC4 kategorije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Komar je u drugom dvoboju pobijedio Slovaka Martina Streharskog sa 5-2. Kao i u jučerašnjem susretu s Vivian Yan Wai Lau iz Hong Konga, na početku je poveo s 3-0, no ovoga puta je u drugom bacanju dodatno povećao prednost na 5-0 da bi rezultat u konačnici iznosio 2-5 na stranu našeg Puležana.

U Komarovoj kategorji tjelesnih oštećenja, BC4 u kojoj nastupaju paraboćari svih vrsta invaliditeta koji boćaju samostalno, nastupaju 24 natjecatelja koji su podijeljeni u šest grupa, a četvrtfinale će izboriti šest pobjednika skupina, te dvoje s najboljim skorom. Naš Davor je ovom pobjedom svakako povećao izglede za prolaz u četvrtfinale.

Jedina hrvatska džudašica u Tokiju, Lucija Brešković, nastupila je u kategoriji do 70 kg slijepih i slabovidnih i odmah na startu turnira izgubila od Turkinje Razijye Ulucam ipponom. Turkinja je potom stigla do polufinala, povukavši Luciju u repesaž. Međutim, u prvoj borbi repesaža Brešković je izgubila od Ruskinje Olge Zabrodskaje, također ipponom.

Za Kaštelanku Brešković ovo su bile druge Paraolimpijske igre u karijeri, no u Rio de Jaineru je ipak bila nešto uspješnija izgubivši borbu za broncu. U svojoj kolekciji džudašica posjeduje dvije medalje s europskih prvenstava- srebrnu iz 2017. u Walsallu i brončanu iz 2019. u Genoi.

Šestog dana, 30.08.2021., u ponedjeljak na Paraolimpijskim igrama u Tokiju hrvatski predstavnici nastupit će u atletici, boćanu i plivanju.

U posljednjem kolu naš najbolji paraboćar Davor Komar će se susresti protiv vodeće na svijetu Kanađanke Alison Levine te boriti za drugo mjesto u skupini, nadajući se prolazu među osam najboljih. Susret je zakazan u 2.30h po našem vremenu i u 9.00h ukoliko Komar upiše pobjedu.

Nastup paraatletičara Miljenka Vučića biti će u 12.00h, dok će se Tomi Brajša, ovogodišnji debitant na Paraolimpijskim igrama natjecati s početkom u 2.00h te u 10.00h u slučaju da izbori prolaz dalje, piše u priopćenju.

RASPORED:

DAVOR KOMAR, boćanje, BC4 grupa, 2.30h
DAVOR KOMAR, boćanje, BC4 grupa, 9.00h (u slučaju da pobijedi prvi susret)
MILJENKO VUČIĆ, atletika, F53, kugla, 12.00h
TOMI BRAJŠA, plivanje, 2.00h
TOMI BRAJŠA, plivanje, 10.00h (u slučaju da prođe dalje)

Share This Article