8.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Nelogičnosti novog pravilnika o psima: Ako je životinja kupljena od uzgajivača ne...

Nelogičnosti novog pravilnika o psima: Ako je životinja kupljena od uzgajivača ne može biti opasna?

Jesu li haskiji, njemački ovčari i tornjaci opasni psi? Ako su kupljeni od uzgajivača nisu, a ako nisu s rodovnikom onda su moguće opasni psi.

Jedna je to od nelogičnosti iz novog pravilnika o opasnim, moguće opasnim i psima iz nekontroliranog uzgoja koje je na javnu raspravu uputilo Ministarstvo poljoprivrede.

E-savjetovanje je završilo no rasprava na tom nije stala.

Dva njemačka ovčara, psi iste pasmine, ali posve različitog karaktera. Umiljata Jenny i nekoć vrlo agresivni Hans. “Ovo nekad nije bilo moguće. Bilo kakav pas, čovjek, bilo šta. Bio je dosta agresivan tako da je tu puno odricanja, puno rada da bi pas mogao funkcionirati među ljudima, među životinjama”, rekao je Antonio Samac.

Hans je jedan od mnogih pasa koje je Antonio uspješno rehabilitirao i socijalizirao. “Ako pas uči od čovjeka koji nije isfrustiran, koji nije nervozan, koji ima ljubav, psi će naslijediti tu ljubav i sigurno neće bit agresivni bez obzira na pasminu”, kaže Antonio.

Upravo to jedna je od glavnih zamjerki ljubitelja životinja na novi pravilnik. Druga je kako su u pravilnik o opasnim psima ubačeni i oni moguće opasni te psi iz nekontroliranog uzgoja.

“Cijeli pravilnik je u suprotnosti sa Ustavom, kaznenim zakonom, zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i matičnim zakonom, zakonom o zaštiti životinja. U suprotnosti je s Ustavom radi zaštite prava vlasništva. Oni su trebali u zakonu o zaštiti životinja regulirat u kojim slučajevima se smije ograničit pravo vlasništva. Jer pas je po našem zakonu stvar. Ne može se to rješavat podzakonskim aktom”, objasnila je Dijana Tomašegović Nikolić, odvjetnica i tajnica Retriver kluba Hrvatske.

Ono što je najviše naljutilo javnost je informacija da bi u moguće opasne pse, poput bul pasmina, mogli biti svrstani i psi u tipu njemačkih i belgijskih ovčara, rotvajlera, dobermana i mnogih drugih te da takvi psi moraju biti kastrirani do 10 , mjeseca života. To je, kažu ljubitelji životinja, zločin. Pravilnik je u pripremi već dvije godine, ali je za mnoge nerazumljiv kao da je napisan u dvije minute. Možda je problem u članovima povjerenstva.

“To je najbolje poderat, podrapat, zaboravit da je ikad postojalo. U povjerenstvo stvait ljude koji znaju svoj posao”, kaže odvjetnica i tajnica Retriver kluba Hrvatske

Čini se da bi upravo do toga moglo i doći. “Nakon ovakve reakcije javnosti svakako smatram da ima osnove da se pravilnik ponovno prouči i da se prođe kroz sve primjedbe. U tom smislu imat ćemo dodatne sastanke povjerenstva, proširit ćemo povjerenstvo sa dodatnim stručnjacima”, rekla je Branka Buković Šošić, predsjednica Povjerenstva za izradu Pravilnika

Važno je da to budu stručnjaci kojima će na prvom mjestu biti dobrobit i ljudi i pasa, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike