-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Eksplozija u Kabulu; Američki dron pogodio autobombu IS-a

Eksplozija u Kabulu; Američki dron pogodio autobombu IS-a

Snažna eksplozija nedaleko od kabulske zračne luke oko 15 sati, usred završne faze evakuacije iz Afganistana. Američke snage pogodile su u Kabulu bombaša-samoubojicu koji je automobilom-bombom pokušao napasti zračnu luku, objavili su američki dužnosnici. Vojska na aerodromu privodi kraju povlačenje nakon 20 godina misije u Afganistanu.

Američke snage pogodile su u Kabulu bombaša- samoubojicu koji je automobilom-bombom pokušao napasti zračnu luku, objavili su američki dužnosnici. Vojska na aerodromu privodi kraju povlačenje nakon 20 godina misije u Afganistanu.

Neimenovani dužnosnik je rekao da je napad izveo dron kojim se upravljalo izvan Afganistana i da je eksplozija koja je uslijedila pokazala da je u automobilu bila velika količina eksplozivnog materijala.

Svjedoci govore o eksploziji blizu kabulskog aerodroma, a televizijske snimke pokazuju crni dim. Zasad nema informacija o žrtvama. Dva svjedoka rekla su kako se čini da je uzrok eksplozije udar rakete u kuću sjeverno od zračne luke, no ta je informacija još neprovjerena.

Američki napad dogodio se u vrijeme dok oko tisuću civila čeka na aerodromu na let iz zemlje, prije nego što se 31. kolovoza povuče posljednji vojnik, rekao je zapadni sigurnosni dužnosnik.

U napadu u četvrtak blizu zračne luke ubijeno je stotinjak ljudi, među kojima 13 američkih vojnika.

Džihadistička skupina Islamska država Khorasan (ISIS -K) preuzela je odgovornost za napad na koji je dan poslije odgovorila američka vojska.

Pentagon je u subotu objavio da su “dvije važne mete”, “organizatori” i “operateri”, ubijeni u američkom napadu bespilotnom letjelicom u Afganistanu.

U zračnoj luci u Kabulu ostalo je tisuću američkih vojnika koji će se povući nakon što evakuiraju još oko tisuću civila. Dosad je iz Afganistana evakuirano više od 113 tisuća ljudi. Talibanski dužnosnici tvrde da će dopustiti siguran izlazak stranim državljanima i Afganistancima koji su radili sa strancima i nakon 31. kolovoza.

Fotografije na društvenim mrežama prikazuju crne oblake dima koji se dižu u zrak iznad zgrada.

Mediji javljaju da je kuća nedaleko od aerodroma u Kabulu pogođena raketom.

Podsjetimo, u subotu je američki predsjednik Joe Biden upozorio da je vrlo vjerojatan napad na zračnu luku u Kabulu u sljedećih 24 do 36 sati te da američki napad u kojem su ubijena dva člana Islamske države nije i posljednji, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike