-1.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Sakupljanjem plastičnih čepova pomozimo oboljelima od leukemije i limfoma

Sakupljanjem plastičnih čepova pomozimo oboljelima od leukemije i limfoma

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL) provodi akciju “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”. Akcija se provodi na području cijele Republike Hrvatske, a u nju su uključene broje tvrtke, Ministarstvo financija, ekološke udruge, dobrovoljna vatrogasna društva, škole, vrtići, vjerske zajednice, komunalna poduzeća i mnogi građani. Cilj projekta je na ekološki prihvatljiv način prikupiti novac koji se koristi u svrhe liječenja, omogućavanja boravka obitelji u blizini mjesta liječenja te financiranje potrebnih lijekova.

“Kroz projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ zalažemo se za očuvanje i zaštitu okoliša, te u suradnji s komunalnim poduzećima organiziramo stručna predavanja i edukacije o načinu na koji treba postupati s otpadom. Sam projekt provodi se od 2013. godine, a do sada smo prikupili preko 230.000 kilograma čepova. Ponekad u suradnji sa liječnikom za samo jedan lijek trebalo je prikupiti 7.000 kg čepova ali ne odustajemo. U projekt je uključeno preko 980 subjekata ( škola, vrtića, društveno odgovornih poduzeća, vjerskih zajednica, udruga, gradova, općina, županija)”, rekao je Emil Vibović, predsjednik udruge.

Jedan od glavnih nedostataka projekta jest to što nemaju sabirno mjesto u Zagrebu, jer je dosadašnje poduzeće s kojim su surađivali, E-Kolektor, otišlo u stečaj. “Molimo komunalna poduzeća na području Zagreba da nam izađu u susret i pomognu da građani okolice Zagreba i nadalje imaju mogućnost sudjelovanja u zaštiti okoliša i pomoći oboljelima. Uputili smo zamolbu Gradu Zagrebu, Holdingu i Čistoći za sklapanje suradnje (otvaranje sabirnog centra u Zagrebu), međutim nemamo nikakav odgovor”, rekao je Vibović, dodavši da od smrti Milana Bandića s Gradom nemaju nikakvu komunikaciju.

Akciju “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” pokrenuli su u cilju bržeg povratka svojih članova u normalan život, budući da su u dugotrajnoj rehabilitaciji nakon transplantacije. Akcija je iznimno dobro prihvaćena, pa je proširena na vrtiće, škole, udruge građana, vjerske zajednice, gradove, općine i društveno odgovorna poduzeća.

“U akciju su se uključila i komunalna poduzeća sa kojima surađujemo ( Čistoća Zadar, Komunalac Koprivnica, Lotus 91 Varaždin, Drava international Osijek, ČAKOM Čakovec, Prekom Prelog,…). Sve čepove predajemo komunalnim poduzećima od kojih dobivamo prateći list i vagarinku na temelju čega šaljemo ovlaštenim otkupljivačima račun za predane čepove”, rekao je Vibović, dodavši da su dosad prikupili više od 320 tona plastičnih čepova.

“Za jedan kilogram čepova dobijemo 1,5 kn. Novcem koji dobijemo od čepova pomažemo potrebitima u kupnji lijekova, medicinskih pomagala, pomoć u liječenju, i drugo vezano za liječenje i brži oporavak. U obzir dolaze sve vrste plastičnih čepova i poklopaca od boca, omekšivača, sireva, milerama, i slično”, objasnio je Vibović, dodavši da projektom žele potaknuti građane o važnosti odvajanja otpada i zaštiti okoliša, kao i pomoći oboljelima.

Projekt, dodao je, financiraju sami, bez pomoći države. U akciju se mogu uključiti svi građani, a detalje možete pronaći na njihovoj stranici na Facebooku.

Vibović ističe da je UOLL inicirao prvu transplantaciju jetre u Parizu kod tada jednogodišnje djevojčice, za što su od Vlade Republike Hrvatske i Ureda predsjednika RH primili nagradu za „Volonterski pothvat godine“. Financirali su i ugradnju prve pužnice u Hrvatskoj, što je pokrenulo veliku humanitarnu akciju u Hrvatskoj „Dajmo da čuju“.

“UOLL je poznat po zahtjevu za uvrštenje Gliveca na listu lijekova HZZO-a s ciljem liječenja oboljelih od GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora), a u vremenu kada lijek nije bio na listi za tu indikaciju, Udruga je uspjela namaknuti donaciju u lijeku u iznosu preko milijun i 500 tisuća kuna za bolesnike diljem Hrvatske. Od travnja 2006. godine uspjeli smo u svojim zahtjevima da se rituksimab (MabhTera) uvrsti na listu lijekova HZZO-a i za prvu liniju terapije kod agresivno CD 20 pozitivnog non-Hodgkin limfoma. Do 2018. godine pomogli smo preko 500 obitelji u kupnji lijeka i/ili terapije za što smo prikupili i utrošili preko 5.000.000,00 kuna ( pet milijuna kuna). Bili smo inicijatori i sudionici promicanja donatorstva s naznakom za donaciju koštane srži i matičnih stanica iz krvi, nastojeći povećati broj donatora u Hrvatskoj, osnažiti registar dobrovoljnih darivatelja i kvalitetno se povezati sa registrima diljem svijeta. Također, Udruga u sklopu svojih aktivnosti pomaže u opremanju bolnica u RH za što je od njih dobiveno priznanje i zahvala”, rekao je Vibović, dodavši da provode i brojne aktivnosti pomoći sudionicima Domovinskog rata, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike