POI Tokio: Gradečak zauzela osmo mjesto. Mužinić se nije uspjela plasirati u polufinale, a Dretar Karić i Jozić nisu izborili četvrtfinale

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, paraatletičarka Ana Gradečak zauzela je osmo mjesto u disciplini bacanja kugle u svojoj kategoriji F-41 (sportaši niskog rasta).

Gradečak je postigla rezultat od 8.07 što je 16 cm kraće od njezinog osobnog, ali i rekorda s Europskog prvenstva koje se održalo u lipnju ove godine u poljskom Bydgoszczu. Upravo joj je taj rezultat iz Poljske osigurao pozivnicu za POI, a svojim je rezultatom bila najbolja Europljanka na natjecanju.

‘’Zadovoljna sam jer ipak su ovo moje prve Paraolimpijske igre i svakako će mi ostati u lijepom sjećanju. Biti u top osam na svijetu za mene je velika stvar , a što se tiče samog rezultata, to uvijek može biti bolje.’’- izjavila je Gradečak nakon ostvarenog plasmana.

‘’Moram priznati da su uvjeti u Tokiju bili teški s obzirom na veliku vrućinu i vlagu tako da sam imala malih problema s prilagodbom. Ipak, sve je prošlo dobro i ponosna sam što sam imala priliku sudjelovanja na igrama.’’- zaključila je Gradečak.

Prvo mjesto je pripalo Tunižanki Raoua Tlili koja je prebacila svjetski i paraolimpijski rekord od 10.55 metara. Tunižanki je to treće zlato u nizu nakon Londona 2012. i Rio de Jainera 2016., a ima i dva zlata u bacanju diska iz Pekinga i Rija.

Srebrnu medalju osvojila je Kolumbijka Mayerli Ariza Buitrago s rezultatom 9.94 m, dok je bronca pripala Argentinki Antonelli Ruzi Diaz sa 9.50 metara.

Hrvatska parastolnotenisačica u kategoriji 3 igračica u kolicima Helena Dretar Karić nažalost je u razigravanju za četvrtfinale izgubila od slovačke predstavnice Alene Janice i to rezultatom 1-3(11-9, 4-11, 4-11, 6-11). Iako je Helena dobro ušla u meč i uzela prvi set, Slovakinja Kanova je uspjela u sljedeća tri seta biti bolja te se plasirati u četvrtfinale gdje je čeka prva nositeljica turnira, Šveđanka Anna Carin Ahlqusit.

Za našu 42-godisnju Helenu ovim porazom nisu završile paraolimpijske igre već je čeka.

nastup u ekipnoj konkurenciji zajedno s Anđelom Mužinić s kojom je u Riju osvojila srebro.

Pavao Jozić također se nije uspio plasirati u drugi krug natjecanja izgubivši i drugi meč u skupini. Jozić je ušao u meč jako dobro te je nakon dva seta rezultat bio 2-0 u njegovu korist.

U četvrtom setu je imao meč loptu na 11-10, no Brazilac Sergio Salmino Filho je uspio ukrenuti set, a potom i slaviti 11-3 u petom setu čime je ostvario pobjedu rezultatom 2-3 i osigurati prolaz dalje.

Anđeli Mužinić je prolaz u polufinale izmaknuo za dlaku. Naime, u susretu četvrtfinala kategorije 3 igračica u kolicima izgubila je od Koreanke Jiyu Yoon sa rezultatom 1-3 (11-9, 4-11, 11-13, 8-11).

“Bio je to dobar meč, da nisam pružila svoj maksimum, da nisam dala sve od sebe, onda bih bila razočarana. Žalim što nisam u polufinalu, ali bila je ovo dobra borba i kvalitetan suparnik. Bila je bolja i pobijedila je,” -izjavila je Mužinić.

Anđela se inače nalazi na petom mjestu svjetske ljestvice, a s obzirom da je Jiyu Yoon, koja je u Rio de Jaineru 2016. bila četvrta, sada glavna kandidtkinja za osvajanje zlatne medalje, Anđelin rezultat je uistinu sjajan I vrijedan poštovanja.

Sutra nas očekuju nastupi našeg paratriatlonca Antonia Franka danas u 23:30 po našem vremenu te paraboćara Davora Komara sutra u 2:30 sati. Za obojicu sportaša će ovo biti prve Paraolimpijske igre u karijeri, stoji u priopćenju.

Share This Article