0.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Stožer: Po 14-dnevnoj incidenciji 11. u EU, po stopi smrtnosti na...

VIDEO Stožer: Po 14-dnevnoj incidenciji 11. u EU, po stopi smrtnosti na 20. mjestu; Od 1. rujna otvoriti zatvorene dijelove kafića

U posljednja 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.353. Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 47 pacijenata. Preminule su 2 osobe.

U prvih pet dana ovog tjedna imali smo 2454 novooboljela, a prošli tjedan 1865, a to znači da je rast ovaj tjedan u odnosu na prošli 31 posto. Najnižu stopu incidencije ima Istarska županija, a najvišu Splitsko-dalmatinska županija. Hrvatska je u Europskoj uniji po 14-dnevnoj incidenciji na jedanaestom mjestu, a po stopi smrtnosti Hrvatska je na 20. mjestu, objavio je Krunoslav Capak.

Nakon njega se obratio i ministar zdravstva Vili Beroš. “Ovaj jučerašnji ostanak Hrvatske u narančastom, kao i činjenica da smo i nadalje najsigurnija destinacija na Mediteranu su važni elementi, ali to nas ne smije zavarati. Ovaj porast broja zaraženih, hospitaliziranih i smrti, a i činjenica da je velik udio necijepljenih jako je značajna i ukazuje nam da nije dovoljno za sigurnu jesen to što smo dosad učinili. Pokazuje da lako možemo skliznuti s tog sigurnog puta”, rekao je Beroš.

O cijepljenju

Ministar je rekao da 86,41 posto zaraženih nije cijepljeno. “Od 16. do 22. kolovoza od hospitaliziranih 78,78 posto nije bilo cijepljeno. OB Šibenik, KB Dubrava i Plućna bolnica u Zagrebu imaju 100 posto necijepljenih hospitaliziranih. Zar to ne govori dovoljno?”, upitao je Beroš.

“Nevjerojatni znanstveni, kadrovski, stručni kapaciteti na cijelom svijetu ujedinili su se i relativno brzo iznjedrili sigurno cjepivo, to su potvrdile i sve institucije. Osim toga, to potvrđuje i odabir preko nekoliko milijardi ljudi u svijetu, koji su odabrali zdravlje. I ovi podaci koje sam iznio govore o sigurnosti cijepljenja”, rekao je Beroš.

Kako je objasnio, “rezolutno odbija” teze da se cijepljenjem ukidaju ljudska prava. “Ne mogu vjerovati da u vrijeme globalne epidemije koja je donijela preko četiri milijuna smrti, netko bolest covid-19 koristi za politiziranja”, rekao je Beroš.

“Molim vas da izaberemo razum, da izaberemo znanost”, rekao je Beroš i pozvao na cijepljenje, prenosi N1.

O ugostiteljima

Upitani jesu li se sastali s ugostiteljima i kako će izgledati jesen za vlasnike kafića, Božinović je rekao da su razgovarali s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja. “Razgovarali smo s njima ne samo danas, nego i posljednjih dana. Ja se pridružujem i ovoj ocjeni ministra Beroša, da nam je upravo jedan balans mjera koje je donio Stožer, uz sve aktivnosti koje spadaju pod ingerenciju Ministarstva turizma omogućio da praktički i de facto cijeli kolovoz taj najvažniji dio Hrvatske, a to je jadranska Hrvatska, ostane u narančastoj zoni”, rekao je Božinović.

Podsjetio je da je Stožer i prošle godine održao sastanak s ugostiteljima. “Polazište je da je virus tu i da ga se nećemo riješiti dok ne postignemo puno veću procijepljenost, a dok se to ne dogodi, moramo naučiti živjeti s njim i potrebna nam je veća osobna odgovornost. Teško je zamisliti da itko u Hrvatskoj više ne zna one elementarne stvari i o virusu, ali i o tome kako se zaštititi”, rekao je Božinović.

Ponovio je o kojim se mjerama radi, održavanju osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje prostora u kojemu se boravi. “Ono što su nas nekada plašili s propuhom, sad je svakih 10-15 minuta dobro napraviti propuh, jer se raspršuje aerosol”, rekao je Božinović.

“Da, planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji u ovom trenutku spadaju u tu kategoriju i to već od 1. rujna, dakle od sljedećeg tjedna. Naravno, uz preporuke koje će izraditi HZJZ”, rekao je Božinović.

“Radno vrijeme će ostati najduže do ponoći, onako kako je to utvrđeno zakonom. U tom smislu se neće ništa promijeniti, osim tih zatvorenih dijelova kafića, uz preporuke HZJZ-a, bit će mogućnost da rade”, dodao je Božinović.

Berošev apel

Nama je fokus sačuvati najstarije, izgledi za teži oblik bolesti su kod njih najveći. Aktivirat ćemo dodatne mobilne timove i dodatnu patronažu za naše najstarije, rekao je Beroš.

Javno apeliram na sve starije sugrađane, nemojte zanemariti opasnost ove bolesti. Liječnici će svima omogućiti cjepivo, pozivam sve da iskoriste tu mogućnost. To nam je važno i za jesen, kako sad sijemo, tako ćemo i žeti, poručio je Beroš, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike