Korona godina: Lokalni stožeri moći će ukinuti obvezu nošenja maski u školama, djeca će ići na izlete

Ilustracija

Mjere predviđene za novu školsku godinu bit će malo blaže nego prošle. Vraćene su dodatna i dopunska nastava, a djeca će moći i na izvannastavne aktivnosti. Maske ostaju obvezne u višim razredima samo ako se ne može osigurati dovoljna distanca. Kako bi se suzbilo širenje zaraze među učenicima, iz HZJZ-a su poručili da je važno da se cijepe i roditelji i nastavnici.

– Jučer smo objavili upute o protuepidemijskim mjerama u školama. Zapravo su vrlo slične onomu što smo imali prošle godine. Tada smo jako inzistirali na tom razrednom odjelu ili vrtićkoj grupi, a sad će to biti ležernije jer se pokazalo da je teško provedivo u praksi, a i djeci su potrebne dodatna i dopunska nastava, izvannastavne i sportske aktivnosti. Taj dio je pojednostavnjen i vraćen onako kako smo imali u vrijeme prije pandemije, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, gostujući u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Pavić Šimetin kazala je da djeca u vrtiću i učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole neće morati nositi masku, dok će od 5. razreda osnovne škole te u srednjoj školi maske biti obvezne ako nije moguće držati distancu u razredu.

Osnovna poruka je da nema online nastave i da svi učenici idu u škole, istaknuo je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

– Veseli nas što smo mogli to objaviti i čak u ovim devastiranim prostorima, npr. Banovine, u Zagrebu će također nastava početi. Važno je reći da su sve škole spremne za organizaciju nastave u svojim prostorima, ali i za epidemiološke uvjete koji moraju biti zadovoljeni. Sretni smo što možemo reći, ako situacija bude povoljna na nekom prostoru, lokalni stožeri moći će donijeti odluku da maske nisu obvezne, a isto tako vraća se sportski život u dvorane, mogu se miješati grupe. Bit će tu mogućnosti da se održava stručna praksa u srednjim školama i fakultetima. Imamo puno komotniju situaciju, bit će više prostora za druženje, poručio je Paljak.

Dobra vijest za sve učenike jest da će ove godine biti školskih izleta.

– Bit će ih, trebat će se pridržavati mjera. Ako bude epidemiološka situacija povoljna, nema razloga da se ne organiziraju, potvrdio je Paljak.

Novost je da će se ove godine organizirati i školske priredbe, no odrasli će morati nositi maske. Također, bit će ponovno uživo roditeljski sastanci i informacije.

Ove godine imat ćemo najmanje upisanih prvašića u povijesti Hrvatske. Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kazao je da ih ta činjenica ne iznenađuje.

– Imamo određeno smanjenje broja učenika općenito, ali i ovaj upis prvašića je znakovit i naravno da nismo sretni zbog toga. Cijela situacija u društvu, kad se digne optimizam, uopće drugačije stanje ne samo u obrazovanju, onda ćemo moći svjedočiti i rastu i propulzivnoj demografskoj situaciji, rekao je Paljak.

Svjedočimo, nažalost, porastu depresivnih i anksioznih stanja kod djece kao posljedica pandemije i potresa. Paljak je rekao da se podrška provodi kontinuirano.

– Pandemija je svima nama uvjetovala drugačiji način življenja, a na nama je da pokušamo takve pojave ublažiti i napraviti sve da do njih ne dolazi u tako velikoj mjeri. Mislim da smo u tome uspješni. Posljednje istraživanje pokazalo je da je za mentalno zdravlje djece bitna nastava u školi. Ako uzmemo u obzir prošlu školsku godinu, mi smo u vrhu Europe i ne trebamo se tu podcjenjivati, nego reći da imamo dobar rezultat. U Hrvatskoj su djeca izgubila pet tjedana nastave u školi, dok su u Francuskoj izgubili 12, rekao je.

Poziv roditeljima i nastavnicima da se cijepe

Pavić Šimetin istaknula je kako je veoma važno da se cijepe roditelji i nastavnici, tj. djelatnici škola.

– Prvo i osnovno, moramo i dalje inzistirati na tome da lokalni stožeri mogu samostalno odlučivati i ublažiti mjere ako je povoljna situacija, odnosno postrožiti ako je nepovoljna, ali važno je da su djeca što više u školama jer to je ono što štiti njihovo mentalno zdravlje i omogućuje bolji akademski napredak. Prema posljednjim podacima, zasad je u Hrvatskoj 99 posto delta-soja, on se brzo širi. Naravno, da može doći do širenja zaraze unutar razrednog odjela ili škole tako da se svi koji su u kontaktu s djecom trebaju cijepiti.

– Što se djece tiče, otkad je u lipnju Pfizerovo cjepivo registrirano za one od 12 godina naviše, pozivamo na cijepljenje djecu s kroničnim bolestima i djecu koja u obitelji imaju osobe s kroničnim bolestima koje povećavaju rizik za teške oblike COVID-a. Početkom školske godine to nam pruža priliku da se za učenike završnih razreda srednjih škola organizira dobrovoljno cijepljenje na način da ih školski liječnik obavijesti o cijepljenu, dodala je Pavić Šimetin.

Pokaže li se da je netko unutar razreda pozitivan na COVID-19, situaciju će sagledati epidemiolog, odnosno školski liječnik te donijeti odluku.

– U razredu u kojem je veća distanca i dosljednije se nose maske, puno je jednostavnije odrediti da ne ide možda cijeli razred u samoizolaciju, ovisno o situaciji. Maska i distanca su važne, oni su više sati dnevno u kontaktu. Mi smo pratili prošle godine, od jednog pozitivnog najviše je dvoje, troje, možda petero učenika postalo pozitivno, ali ne cijeli odjel. Te mjere itekako mogu spriječiti širenje zaraze, poručila je.

Što se tiče pozitivnih na koronavirus u vrtiću, gdje se maske ne nose, Pavić Šimetin je rekla da u tom slučaju cijela grupa ide u samoizolaciju.

– Prošle godine ta su širenja bila rijetka u vrtiću. Tomu pogoduje činjenica da su djeca rjeđe širitelji virusa, rekla je Pavić Šimetin.

Share This Article