30.2 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Uveli radni tjedan u kojem radite četiri dana, a plaća ostaje ista:...

Uveli radni tjedan u kojem radite četiri dana, a plaća ostaje ista: Svi imaju veliki osmijeh

Možete li zamisliti radni tjedan koji traje četiri umjesto pet dana, a vaša plaća ostane ista? Iako se mnogima to sada čini nezamislivo, sretnu vijest o skraćenom radnom tjednu jučer su primili radnici tvrtke Webpower Adria, specijalizirane za e-mail marketing i marketing automatizacije. Tvrtka Webpower Adria u vlasništvu je mladog i uspješnog Nizozemca Jana de Jonga, koji se prije 15 godina preselio u Hrvatsku i pokrenuo svoj posao. Jan de Jong medijske stupce prošle godine punio je inicijativom o uvođenju digitalnih viza za nomade, a zahvaljujući upravo njemu Hrvatska je prepoznala tu veliku priliku i postala jedna od prvih deset zemalja na svijetu koja je zakonski regulirala boravak digitalnih nomada. S početkom ove godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima, prema kojem se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godinu dana.

Ovaj put povod za razgovor Jutarnjeg s njim bila je upravo odluka o skraćenom radnom tjednu.

– Današnji način rada drastično se promijenio otkad smo prvi put doživjeli globalnu pandemiju. Preko noći naši su se domovi pretvorili u urede, a tvrtke su promijenile način mjerenja rezultata. Više nismo mjerili vrijeme koje su ljudi proveli u uredu, već smo bili više usredotočeni na ono što je doista važno – rezultate. Rad od kuće ima mnoge prednosti, ali nije sve savršeno. Radno vrijeme ovih je dana sve zamućenije, a osobito kad smo tek počeli raditi od kuće, sjetite se samo koliko ste puta kasno navečer dobili e-mail od kolege – objašnjava Jan de Jong. Ističe kako je, primjerice, Island proteklih godina proveo nekoliko eksperimenata testirajući skraćeni radni tjedan. Rezultati su pokazali da upravo rad od četiri dana u tjednu smanjuje stres, ali i povećava produktivnost. U Nizozemskoj je također uobičajeno raditi manje od pet dana, što su radnici odlično prihvatili.

– Tvrtka Webpower Adria osnovana je 2016. godine i trenutno zapošljava devetero radnika. Mlada smo i dinamična tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, a prosječna dob zaposlenika je 28 godina. Bili smo prva lokalno prisutna tvrtka u Hrvatskoj koja je nudila marketing putem elektroničke pošte i usluge automatizacije marketinga. Volimo raditi stvari drugačije, biti otvorenog uma i imati jedinstven pristup načinu na koji vodimo i razvijamo svoje poslovanje. U skladu s našim jedinstvenim pristupom načinu vođenja i razvoja poslovanja, željeli smo biti među prvim tvrtkama u zemlji koje su uvele četverodnevni radni tjedan. Čvrsto vjerujem da ako brinete za svoje radnike, onda će se i oni brinuti za vaše klijente – naglašava sugovornik.

Zanimalo je Jutarnji kako su zaposlenici reagirali kada im priopćeno da više neće raditi pet dana u tjednu, nego četiri.

– Bili su oduševljeni i uzbuđeni kada smo im rekli da ćemo od rujna uvesti četverodnevni radni tjedan. Njihove reakcije bile su neopisive. Svi imaju velik osmijeh na licu, a bilo je čak suza radosnica – iskreno će Jan. Dodao je da je ova odluka veliki korak, ali i odgovornost da se ide u ovom smjeru.

– Budući da volim osnažiti ljude i dati im onoliko odgovornosti koliko mogu podnijeti – njihov je prvi zadatak međusobno se dogovoriti tko će koji dan biti slobodan. Predstava ide dalje, a mi ćemo, naravno, i dalje našim klijentima ostati na raspolaganju pet dana u tjednu – rekao je Jan, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike