10.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukinuta oslobađajuća presuda za Manolića, ide novo suđenje zbog tvrdnji da je...

Ukinuta oslobađajuća presuda za Manolića, ide novo suđenje zbog tvrdnji da je Karamarko bio udbaš

Sudsko natezanje između nekadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i Josipa Manolića ide dalje. Naime, Manoliću će se ponovno suditi zbog optužbi da je oklevetao Karamarka, nazvavši ga u intervjuu tjedniku Nacional suradnikom Udbe.

Odluku o tome donio je Županijski sud u Sisku kada je ukinuo nepravomoćnu presudu kojom je Manolić bio oslobođen krivnje. Slučaj se vraća na ponovno suđenje Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu koji mora ponovno ispitati i Manolića i Karamarka, kao i svjedoke koji već dali svoje iskaze na prvom procesu, piše Telegram.

Bombastična izjava uoči izbora

Spornu izjavu Manolić je o Karamarku iznio u lipnju 2015. kada je ovaj još bio predsjednik HDZ-a, te u trenutku kada je počinjala kampanja za parlamentarne izbore. Zato je Karamarko uvjeren da se radilo o pokušaju njegove diskreditacije, te da je oklevetan.

Manolić je u svojoj obrani tvrdio kako je samo prenio ono što je doznao dok je bio predsjednik Vlade 1990.-1991. godine. U informacije svojih suradnika, izjavio je na sudu, nije imao razloga sumnjati niti mu je bila namjera klevetati Karamarka.

Tijekom procesa, na čijem početku je sud najprije pokušao izmiriti Manolića i Karamarka, ispitani su brojni svjedoci. Među ključnima su bili bivši predsjednik Stjepan Mesić, bivši šef Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) Smiljan Reljić, bivši predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS) Krunislav Olujić, bivši načelnik zagrebačkog odjela centra Službe državne sigurnosti (SDS) Božo Kovačević, te Ante Barišić, bivši šef odsjeka Službe državne sigurnosti (SDS) u Zagrebu od 1980. do 1990. godine.

Što su na sudu rekli svjedoci?

Jedino je Barišić potvrdio da je Manolić govorio istinu kada je kazao da je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio suradnik Udbe.

Ostali su izjavljivali ili da nisu imali takve informacije ili da su nešto o tome čuli od prvog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca.

Mesić je na sudu rekao da je Karamarko bivšoj sigurnosnoj službi bio interesantan zbog svojih veza s katoličkom organizacijom Mi. Reljić je pak kazao kako nije imao konkretnih saznanja o Karamarkovoj povezanosti s bivšom Službom državne sigurnosti (SDS), no i da je moguće da je netko bio suradnik Službe, a da dokumentacija o toj suradnji “nestane”.

Gdje je dokumentacija SDS-a?

Sudovi su utvrdili da je dokumentacija SDS-ovog Centra Zagreb iz perioda od 1980. do 1987. nestala, dok je SOA dostavila dopis u kojem navodi kako iz njima raspoloživih dokumenata ne proizlazi da bi Tomislav Karamarko do 1990. bio suradnik tadašnje Službe državne sigurnosti Sekretarijata za unutrašnje poslove Socijalističke republike Hrvatske.

Doduše, neki dokumenti sačuvani su u Hrvatskom državnom arhivu, te je iz njih utvrđeno da je SDS od 1981. do 1990. provodila tzv. operativnu obradu Trs. Radilo se o akciji usmjerenoj na kontroliranje žarišta tzv. neprijateljske djelatnosti “koja se manifestirala u vidu aktivnosti određenih vjerskih zajednica” i u “svrhu identifikacije nositelja tih djelatnosti”.

Kovačević je svjedočio da je Karamako tijekom te obrade više puta pozivan na informativne razgovore no na kraju nije ‘vrbovan’. Barišić je bio uvjeren da su upravo ti česti kontakti dokaz da su agenti nešto kombinirali s Karamarkom. Kovačević je potvrdio da je Karamarko imao i svoj ‘file’, no naglasio je kako to ne znači da je bio doušnik Udbe. O svemu tome svjedoci će morati ponovno govoriti kada suđenje Manoliću započne iznova, piše Telegram.

Najnovije

Još iz rubrike