Plenković: Nećemo davati bombone da se cijepi. Nikome!

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon završetka sjednice Vlade.

Oni koji su zaraženi i imaju teže tegobe su oni koji nisu cijepljeni. Apeliram na sve one starije dobi da se cijepe, ako već nisu, ali i na sve ostale. To je najučinkovitiji način da se zaštitimo od covida-19, rekao je Plenković.

Što se tiče objava o gospodarskom rastu, Plenković je rekao da vjeruje da će procjene biti ohrabrujuće.

Upitan o izmjenama Zakona o obnovi, Plenković je rekao da je prije stanke ministra Horvata upitao koji zakoni trebaju biti promijenjeni i prilagođeni. “Očekujemo da idući tjedan predstavi set zakona koji se trebaju promijeniti, i ako je to način da se ubrza proces, učinit ćemo sve da se to formalizira i usvoji”, rekao je Plenković.

“Ne znam što je rekao predsjednik, ja sam razgovarao s ministrom Fuchsom, ako uključimo samo elementarnu logiku, država je osigurala cjepiva za sve. Mi imamo više od milijun i 100.000 cjepiva koja mogu biti distribuirana danas. Mi smo napravili sve da se uz cijepljenje i poštivanje elementarnih mjera, maska, prozračivanje i distance, smanjili ugrozu”, rekao je Plenković, dodavši da je “jasno kao dan da Hrvatska neće optirati za tvrdo zatvaranje”.

“Ako je Vlada osigurala cjepivo, ako to nije nikakav napor, ako se u svijetu cijepilo više od milijardu ljudi, ja ne vidim neki problem”, rekao je Plenković, dodavši da i mjere potpore prestaju ukidanjem svih mjera.

“Ja ne vidim slabu točku u aktivnostima države ili Vlade. Ne može nitko u Hrvatskoj danas reći da ne postoji covid i da nije umrlo 8300 ljudi. Nećemo davati bombone da se cijep. Nikome!”, rekao je Plenković.

Upitan hoće li Hrvatska uvesti širu upotrebu covid-potvrda, Plenković je rekao da “mi u Hrvatskoj nemamo refleks da nekome nešto ograničavamo”.

“Ako nešto budemo radili, mora biti maksimalno pravno utemeljeno prema svima. Ja to razumijem kao samonametnuti dišpet na vlastitu štetu. Mi nemamo luksuz demagoga, populista, špekulanata, provokatora. Nemamo taj luksuz”, rekao je Plenković, piše N1.

Share This Article