22.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Korlaet o izmjenama Zakona o obnovi: Ako se promjene stvari u programu...

Korlaet o izmjenama Zakona o obnovi: Ako se promjene stvari u programu mjera, mislim da će obnova krenuti

RTL-ov reporter Goran Latković u zagrebačkoj Gradskoj skupštini razgovarao je sa zamjenikom zagrebačkog gradonačelnika Lukom Korlaetom te doznao hoće li u Gradu Zagrebu podržati izmjene Zakona o obnovi.

Na pitanje je li moguće da će imovinsko-pravni odnosi kočiti priču o obnovi, Korlaet je rekao da je moguće da je, ali ne u tolikoj mjeri.

“Pokazuje se da je to glavni kamen spoticanja i da se mora nešto radikalno mijenjati u tom smislu”, kazao je Korlaet.

S obzirom da će Možemo! podržati izmjene Zakona o obnovi, Korlaet je otkrio i hoće li tražiti od države da na sebe preuzme financiranje konstrukcijske obnove objekata.

“To bi značajno ubrzalo i pojednostavilo stvar jer se radi o 20 posto. Konstrukcijska obnova je dio obnove zgrade, 50 do 60 posto”, kazao je.

Ove jeseni će se o izmjenama zakona govoriti u Saboru, a Korlaet je komentirao znači li to da će obnova krenuti tek na proljeće u punom jeku.

“Prema našim informacijama izmjene zakona idu na jesen, kao izmjene zakona o vlasništvu i upravljanju zgradama. Već sljedeći četvrtak je izmjena programa mjera na Vladi koji se dotiču tri stvari: prva je regulacija cjenika radova u obnovi, drugo su kriteriji za odabir izvođača i treće je opis sadržaja elaborata završnog izvješća. Ako se to promjeni u programu mjera mislim da će obnova krenuti”, kazao je.

RTL je iz Fonda dobio podatke da je iz EU fonda solidarnosti za obnovu potrošeno nula kuna te da je rok za povlačenje sredstava lipanj iduće godine. Korlaet je kazao da ne bi htio biti zloguki prorok po pitanju eventualnih problema s povlačenjem sredstava s obzirom da je rok blizu, kako je kazao 30. svibnja, te dodao da je Vlada zatražila prolongiranje na osnovu covida.

“Mi se nadamo produžetku od barem pola godine. Što se tiče grada, gradski Ured za EU projekte ubrzano radi na prijavi projekta u EU fond solidarnosti što je zahtjevan posao jer fond solidarnosti pokriva konstrukcijsku obnovu i u tom smislu su se troškovnici i prijave morale razdijeliti na konstrukcijski i nekonstrukcijski dio. To je naš ured napravio za sve javne zgrade, škole, muzeje…”, kazao je.

Komentirao je i rast cijene građevinskih materijala i nedostatak radnika te kazao kako je to zabrinjavajuće.

“Rastu cijene radova zbog velike potražnje, a i cijene materijala u cijelom svijetu. To brine, ali mi se nadamo da ćemo što prije krenuti s obnovom”, kazao je.

Na kraju se osvrnuo i na obustavljenu mjeru roditelj-odgajatelj te otkrio je li se ona zauvijek prestaje provoditi ili postoje šanse da se ponovno vrati.

“Mjera je privremeno obustavljan dok ne proanaliziramo njene učinke. na će se kroz raspravu ukinuti skroz ili će se redefinirati tako da nije toliko financijski udar na budžet Grada. Ona je imala negativno eksponencijalan učinak na budžet grada”, zaključio je Korlaet, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike