29.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Desant inspektora na Hvar nakon sukoba barkarijola: Sve pregledavaju, nitko neće proć...

Desant inspektora na Hvar nakon sukoba barkarijola: Sve pregledavaju, nitko neće proć lišo!

U Hvar su jutros već oko devet sati stigle inspekcijske službe, javljaju uzbuđeni glasovi u redakciju Slobodne. Njihovi su djelatnici na plovilima zaposjeli cijelu valu, sve do Paklenjaka. Okružili su akvatorij, brodovi patroliraju nedaleko od obale, a kako saznaju novinari, inspektori šetaju ulicama, piše Slobodna Dalmacija.

Tako su mještani opisali jutrošnji prizor u Hvaru, gdje su, zaključuju, počele intenzivne kontrole koje su uslijedile su nakon tučnjave koja već danima izaziva burne reakcije u medijima i na društvenim mrežama.

– Zaustavljaju svaki brod, od barkariola pa do rent-a-boat-ova za koje postoji sumnja da bez dozvola obavljaju usluge taksi prijevoza turista. Sve pregledavaju, nitko neće proć lišo! Ovo vam je pravi desant na naš škoj – kaže mještanka koja misli da se ništa ne bi ni napravilo bez pritiska javnosti.

Nakon niza kontradiktornih izjava sudionika i svjedoka o okolnostima tučnjave, na vidjelo je isplivao pravi motiv konflikta koji je prerastao u fizički obračun. Naime, sukob je izbio između korisnika koncesijskih odobrenja za prijevoz putnika brodovima i onih koji putnike prevoze bez ikakvih dozvola.

Hvarani, koji s obale promatraju akciju, s odobravanjem su dočekali početak temeljitije inspekcije.

– Jutros je, malo iza devet uri, u valu uplovio jedan brod i jedan gliser gumenjak i kontrola je počela. Tu su sada organizirane ekipe – javlja jedan od njih.

– Hvala Bogu, to je korak naprijed, napokon će se nešto riješit’ – komentiralo je njih nekoliko gledajući rad inspektora.

Prema neslužbenim informacijama, na terenu su djelatnici lučke kapetanije, pomorske policije i carine. Nadležne institucije reagirale su kako bi provjerile imaju li plovila koja posluju na tom području sve potrebne dozvole.

Kapetan splitske Lučke kapetanije Željko Kuštera odbio je dati izjavu, naglasivši da o tome ne zna ništa, a i da zna ne bi ništa kazao za medije. Osim što nadgledaju rad plovila, inspektori su se razmilili i hvarskim ulicama te kotroliraju i ostale ugostiteljske objekte.

U svakom slučaju, nakon šaketanja i žustrih rasprava prošlih dana ni u četvrtak ujutro ne nedostaje uzbuđenja. Gradonačelnik Hvara Rikardo Novak tvrdi da nije upoznat sa situacijom, ali već je jutros primijetio policijski brod.

– To su tri zasebne institucije, a ni jedna od njih meni ne šalje izvješća o svom radu, tako da nemam saznanja o pojačanoj inspekciji. Vidim da je aktivan brod pomorske policije, ali oni često dolaze, kontroliraju skutere i druge brodove. Mislim da je riječ samo o rutinskoj kontroli, ljudi rade svoj posao kao i obično – rekao je Novak.

Upit su novinari Slobodne poslali i nadležnim službama, ali u vrijeme pisanja teksta odgovor još nije stigao.

-​ Do’će do noži, viruj mi do’će do toga, gorit će brodi, a niko ne reagira! – razočarano je dan ranije kazao jedan od Hvarana uznemirenih situacijom s nelegalnim poslovima, prenosi Jutarnji.

Ipak se, izgleda, reagiralo, nakon što se godinama upozoravalo na nered koji vlada na hvarskoj rivi o čemu postoje i audiosnimke s gradskih sjednica. Kada su počele letjeti šake i razbijati se glave, probudile su se nadležne institucije, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike