Cvrtila o krvoproliću u Međimurju: Većinski građani postaju građani drugog reda

– Posljednjih nekoliko godina upozoravamo nadležne institucije o problemima koje postoje osobitom u romskim naseljima – od bučenja glasne muzike, zanemarivanje djece, pijančevanja, ilegalne gradnje, ilegalnog oružja… Mnogo je problema koji se sustavno trebaju rješavati, a posljednjih godina su se pred tim zatvarale oči i nije bilo volje da se to riješi. Mi ćemo ponovno izaći s jednim paketom rješenja jer mi živimo ovdje i najbolje znamo kako riješiti situaciju, rekao je međimurski župan Matija Posavec u emisiji Studio 4.

– Oni nisu izuzetak, ali kad vidimo da jedan određeni korijen nesigurnosti vuče iz jednog područja, onda bi se i policija i sva ostala preventivna tijela trebala fokusirati na problem odakle to dolazi, rekao je Željko Cvrtila stručnjak za sigurnost.

Istaknuo je da ovo nije milicijska država gdje se može nekome upadati u kuću bez sudskog naloga.

– Da bi policija dobila sudski nalog, mora imati detaljne podatke, da određena osoba u određenoj kući drži oružje. Postoji možda saznanje da ima oružja, ali ga oni sakrivanju na sve strane i nisam čuo da bi se sudac izdao nalog da se pretraži cijelo selo. Prema demokratskim zakonima to nije moguće, rekao je.

Na upit hoćemo li i mi putem Francuske, gdje su formirani doseljenički i migrantski kvartovi gdje policija ne ulazi. Cvrtila je rekao da takvih kvartova ima i da postoji mogućnost da će se oni formirati, a da je ključan razlog taj što država ne provodi integracijske programe, nego ljude strpava u nekakva geta gdje se formiraju zasebne vrijednosti kultura i odnosi koji su van onih kulturoloških okvira koje određena država propisuje.

– Ovdje bi trebalo jasno postaviti pitanje gdje je problem, a to je sudac koji drži 90 kaznenih prijava. Da imamo učinkovito sudstvo taj mladić bi davno bio u zatvoru i ovaj nemili događaj se ne bi dogodio, rekao je Cvrtila.

Župan Posavec osvrnuo se na prozivke za diskriminaciju jer se zalagao za vouchere, a ne novce direktno ugroženim romskim obiteljima.

– Svatko tko udovoljava uvjetima ima pravo na socijalnu naknadu i ako dobivate taj novac morate ga trošiti za to za što je namijenjen, a ne na drogu, alkohol… To nije diskriminacija, to je uvođenje reda, rekao je, dodavši kako se ovakvi događaji kojima svjedočimo, događaju u vrijeme isplate socijalne pomoći po romskim naseljima.

– Imamo problem da taj državni javni novac završava u kockarnicama, drogama, alkoholu zbog čega se narušava sigurnost i to treba riješiti. Nikome ne treba uskraćivati nikakva prava, ali taj koji ih uživa mora poštivati obaveze, a država mora kontrolirati kuda ide njihov novac, rekao je.

Cvrtila je istaknuo da postoje presude gdje je eklatantno zapuštanje djece, ali da sud kaže da je to njihov način života.

– Ako će u ovoj državi svatko tjerati svoj način života onda ćemo ovakve situacije imati stalno. Događa se da većinski građani postaju građani drugog reda, a manjine postaju one koje koriste određena prava, a pri tome ne poštuju zakone kompletne države, rekao je Cvrtila, upitavši zašto uopće postoje romska naselja, srpska naselja.

– To ne da integrira situaciju, već ju dezintegrira i uništava državu. Po meni je trebalo ljude uklopiti u zajednicu, u zajedničke škole i vrtiće.

Policija objavila detalje krvoprolića u Međimurju: Ubijena žena, pet je ranjenih, među njima i dijete. Nepoznati napadač pucao nakon svađe

Policija o pucnjavi u Paragu: Povod netrpeljivost između dvije obitelji

Share This Article