29.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Bakić i Filipović o prvoj sjednici zagrebačke Skupštine

Bakić i Filipović o prvoj sjednici zagrebačke Skupštine

Veliko zanimanje izazvala je prva sjednica zagrebačke Gradske skupštine nakon ljetne stanke. Mnogo je tema o kojima će se voditi žestoke političke rasprave u metropoli, o čemu su u Dnevniku HTV-a govorili Damir Bakić, zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba (Možemo) i Davor Filipović, zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba (HDZ).

Od nove zagrebačke vlasti su velika očekivanja, Bakić kaže da su već počeli raditi na velikim promjenama.

– I u kampanji smo naglašavali da ništa nećemo raditi preko noći, ishitreno i bez odgovarajućih priprema i analiza, rekao je.

Osvrnuo se na odluke s današnje sjednice, smatra da su one vrlo krupne, za primjer je naveo odluku o stambenom zbrinjavanju Zagrepčana koji su od potresa privremeno smješteni u hostelu “Arena”, odluku o djelomičnom obeštećenju čiji su automobili stradali u potresu, odluku o smanjenju vijećničkih naknada, te smanjenje naknada svih članova koje grad imenuje u upravnim tijelima ustanova kojima Grad upravlja.

– Danas smo donijeli i odluku o privremenom obustavljanju prijema novih korisnika mjere “Roditelj – odgojitelj”, s namjerom da dosadašnje učinke te mjere temeljito proučimo, evoluiramo i onda odlučimo o tome kako dalje, dodao je.

Filipović se osvrnuo na prve poteze nove gradske vlasti, rekao je da je ukidanje mjere “Roditelj – odgojitelj” antidemografska i donesena bez ikakve analize, iako su najavljivali da odluke neće donositi bez analiza.

Podsjetio je na kampanju tijekom koje je Tomislav Tomašević govorio o zelenim politikama i održivom razvoju, a “dobili smo održivo gomilanje glomaznog otpada na ulicama Zagreba, dobili smo netransparentna imenovanja u Upravu zagrebačkog Holdinga uz kršenje zakona o sprečavanju sukoba interesa, dobili smo brojna sporna imenovanja u Upravnom vijeću bolnice Srebrnjak”.

Filipović kaže da “grandiozne uštede o kojima priča gospodin Bakić, kada navodi donesenu odluku da se s 500 kn po sjednici smanji naknada u školskim odborima na 250 kn, građani će procijeniti jesu li to ozbiljne odluke”.

– Imate situaciju da je za školske odbore za tu naknadu od 250 kn raspisan javni natječaj, a predsjednik Uprave zagrebačkog Holdinga i članovi Uprave su imenovani bez ikakvog natječaja, suprotno zakonu o sprečavanju sukoba interesa (…) Vidimo i angažiranje tih ljudi uz ugovor o djelu, dodao je.

Bakić je naglasio da nije točno da je ukinuta mjera “Roditelj – odgojitelj”, ona ide i dalje za postojeće korisnike bez ikakvih izmjena. Dodaje da je cijeli dan to netočno i nedobronamjerno komunicirano od strane opozicije.

– Mjera nije ukinuta, učinjeno je to da je privremeno obustavljen prijem novih korisnika, dodao je.

Što se tiče javnog natječaja za školske odbore, rekao je da su objavili javni poziv.

Filipović je dodao kako “stvari treba nazvati pravim imenom”.

– Da se išlo na nešto privremeno, da se htjelo nešto unaprijediti, danas bi skupštinske zastupnike na stolu dočekala ozbiljna analiza, dodao je.

Smatra da Tomašević ne govori istinu, u obrazloženju koje su dobili iz platforme Možemo, stoji da je broj novorođene djece u Zagrebu stabilan, a opće je poznato da Zagreb godinama ima problema s prvorođenim djetetom.

– Ugledni demografi koje se trebalo konzultirati prije donošenja bilo kakve mjere, govore da je ova mjera doprinijela da broj djece u Zagrebu bude stabilan. Nije dobro donositi antidemografske mjere, dodao je.

Bakić mu je odgovorio, ponovio je da se ne radi o nikakvom ukidanju, treba im samo vremena za demografsku, socijalnu, obrazovnu analizu.

Što se tiče Holdinga, Bakić smatra da je uspjeh jer je kompletirana Uprava Holdinga.

– Raspisani su natječaji za direktore svih podružnica Holdinga i vezanih poduzeća. Na novoj Upravi je da osmisli i predloži racionalizaciju poslovanja, dodao je, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike