24.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Agronom: Udio THC-a nađen u biljkama beskoristan je na ilegalnom tržištu

Agronom: Udio THC-a nađen u biljkama beskoristan je na ilegalnom tržištu

Za ilegalna tržišta koriste se biljke koje imaju između 20 i 40 posto THC-a, tako da je ovaj udio beznačajan i u potpunosti nezanimljiv crnom tržištu, rekao je agronom Mario Skelin.

Na plantaži industrijske konoplje u Smilčiću dogodio se prirodni proces u kojem je gotovo osam od 20 tisuća stabljika konoplje u uvjetima suše i visokih temperatura razvilo količinu THC-a veću od 0,3 posto (podatak Općinskog državnog odvjetništva u Zadru), a zakon dopušta 0,2 posto, istaknuo je gostujući na Radio Zadru agronom Mario Skelin.

Zbog toga se industrijska konoplja ne bi trebala uzgajati u primorskim predjelima, konoplja se u kontinentalnim uvjetima uzgaja iznimno dobro i jako su rijetke pojave THC-a.

– U Dalmaciji mi imamo, pogotovo ove godine, iznimno sušno ljeto i visoke temperature, a to je dovelo do ovog slučaja, objašnjava Skelin.

Odbija mogućnost da bi ova konoplja bila „zanimljiva” na ilegalnom tržištu:

– Za ilegalna tržišta koriste se biljke koje imaju između 20 i 40 posto THC-a, tako da je ovaj udio beznačajan i u potpunosti nezanimljiv crnom tržištu, dodao je.

U brojnim zemljama zakonom dozvoljena razina THC-a viša je nego u Hrvatskoj i mi bismo trebali ići tim putem jer će ovaj scenarij iz zadarskog zaleđa, smatra Skelin, obeshrabriti potencijalne proizvođače industrijske konoplje.

– Odgovornost je na poljoprivrednicima koji se odluče na sadnju ovih kultura, moraju se jako dobro informirati, zaključio je agronom Mario Skelin.

Zbog najveće dosad otkrivene plantaže marihuane u Zadarskoj županiji, policija je nakon 58-godišnjaka pritvorila i 56-godišnjaka. Sumnjiči ga za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, piše HRT.

VIDEO Na državnoj zemlji otkrivena ogromna plantaža marihuane

Najnovije

Još iz rubrike